Vier opvoedtips om 2015 mee te starten

Met deze vier opvoedtips start jij het nieuwe jaar goed! Experimenteer er eens mee en ontdek hoe ze bij jouw kind werken….

1. Zoek de vraag achter het gedrag

Kinderen hebben je het meest nodig als ze dat het minst lijken te verdienen

Vraag je bij moeilijk gedrag af: ‘Wat wil mijn kind hiermee eigenlijk écht zeggen?”. Ga ervan uit dat je kind je van nature wil pleasen. Als het kind dat niet doet in zijn of haar gedrag, dan zit daar misschien een andere boodschap achter. Jij kunt je kind begeleiden in het onder woorden brengen van waar het écht mee zit. En dat kan iets simpels zijn als ‘Je begrijpt me niet’ of juist andersom: ‘Ik begrijp jou niet’, of bijvoorbeeld ‘Ik vind het nog zo moeilijk en ben bang dat het niet lukt’. Als je je concentreert op de onderliggende boodschap, zul je minder geïrriteerd zijn om het gedrag zelf, en zal de situatie ook minder snel escaleren.

2. Stop met gedachten lezen

Zinnetjes als: “Ik zie toch dat je dat expres deed” of “Je kijkt alsof het je niks kan schelen” “Ik zie al dat je er geen zin in hebt”, vallen onder gedachten lezen. De meesten van ons zijn tenslotte niet helderziend… Het kan voor een kind kwetsend of op zijn minst verwarrend zijn,  als jij dingen gaat invullen die niet kloppen. Soms ontstaat een driftbui al door één zo’n zinnetje. Wil je je kansen op een gewoon gesprek groot houden, let hier dan eens op bij jezelf. Als je iets denkt of vermoedt, check dan eerst bij je kind of dat klopt.

3. Bouw kleine samen-momentjes met je kind in samen spelen dietzcoaching

Geen ingewikkeld voornemen, maar zó leuk voor je kind en ook zo goed voor jezelf, om weer even wat meer in het hier en nu te leven. Stap in de wereld van je kind en doe leuke dingen samen:

  • Ga een keer bij je kind op de kamer slapen
  • Als hij of zij aan het gamen of tv kijken is, ga erbij zitten en toon je interesse
  • Vertel eens leuke herinneringen over vroeger
  • Samen iets bakken, maar net anders dan anders, bv koekjes in de vorm van je naam
  • Een dagje op stap met je kind (en dan zonder broertjes/zusjes)

Kijk hier voor nog meer leuke tips!

4. Stimuleer het oplossend vermogen van je kind

Het is zo verleidelijk om oplossingen aan te dragen, om je kind te vertellen hoe hij iets het beste aan kan pakken. Maar onbewust zeg je dan: “Jij kunt het niet, en je hebt mij nodig om het wél te kunnen”. Veel meer versterkend is het om in je houding en taalgebruik subtiel verwachtingsvol te zijn. Je kunt bijvoorbeeld zeggen “Ik ben benieuwd hoe je dat gaat oplossen”. Daarmee doe je een beroep op de vindingrijkheid van je kind. Je zult niet alleen merken dat er meer oplossingen mogelijk zijn, maar je versterkt ook het zelfvertrouwen van je kind! Probeer het ook eens bij ruzies onderling: “Ik weet zeker dat jullie samen een oplossing vinden, ik ga even naar boven en dan hoor ik straks wat jullie hebben afgesproken!”.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *