Salestaal voor ouders: zo word je de beste influencer

Salestaal voor ouders: zo word je de beste influencer

Salestaal voor ouders?!

Sinds ik hypnotherapie doe, ben ik nog meer bewust van hoe je mensen kunt beïnvloeden: met een bepaalde innerlijke staat, met bepaald taalgebruik, met bepaalde zinsconstructies. Zou jij willen weten hoe jij je kind wat meer in beweging krijgt? Lees dan dit artikel. Je gaat manieren van communiceren leren, die ervoor zorgen dat het allemaal wat soepeler verloopt in huis.

Is dit dan geen manipuleren, mensen beïnvloeden? Dat is het zeker. Maar dat is alle taal: je kunt niet níet beïnvloeden. Dit soort taalpatronen worden vooral ook ingezet in de politiek en in de zaken- en reclamewereld. Er bestaan veel soorten opleidingen voor. Waar het mij om gaat, is dat je het ethisch inzet, met een positieve intentie. Uiteindelijk is het ook lekkerder voor de sfeer in het gezin, als er niet elke avond ruzie is omdat je kind overal tegenin gaat en jij je geduld verliest…

Ouders zijn de beste hypnotiseurs

salestaal ouders

Dit klinkt misschien raar, maar van jongs af aan ben jij je kind al aan het beïnvloeden: met je gedrag, met gezichtsuitdrukkingen, met bepaalde woorden of zinnen. Misschien herken je het wel, dat je jezelf opeens terughoort of terugziet in je kind.

Ook de dingen die je zegt tegen je kind, complimentjes of kritiek, komen extra binnen bij jonge leeftijd: ze nemen alles voor waar aan. Let dus sowieso goed op je woorden, als je je kind zelfvertrouwen wilt meegeven.

Eerst 3 tips voor je basishouding

In de communicatie tussen mensen is het grootste gedeelte non-verbaal, het gaat om zoveel meer dan de woorden die je zegt. De stemming die je van binnen voelt, straal je ook uit naar de ander. Dus als ik als coach bijvoorbeeld iemand meer zelfvertrouwen wil laten voelen, zorg ik dat ik eerst zelf in een staat van zelfvertrouwen ben. Hier lees je 3 tips die helpen in je basishouding als je met je kind praat.

  1. Je innerlijke staat: jij bent de ouder, jij bent de leider. Wat voor lichaamstaal hoort er bij een leider met zelfvertrouwen? Wat voor stem? Wat voor woorden? Als jij je kind gaat smeken, of dramatisch gaat doen, wat straal je dan uit?
  2. “Het gaat gewoon gebeuren”: als jij van binnen eigenlijk niet verwacht dat je kind gaat doen wat je vraagt, gaat je kind het ook niet doen. Dus straal in al je poriën ook de verwachting uit dat er gaat gebeuren wat jij zegt: “Het gaat gewoon gebeuren”. Dit is ook je blik: heb je een opdracht gegeven, dan kijk je je kind aan met een verwachtingsvolle blik. De onbewuste boodschap die je kind oppikt is: ‘Hee, papa/mama verwacht nu dat er iets gaat gebeuren. Er gaat iets gebeuren’. Te vaak gebeurt het dat we vanuit een andere kamer of de keuken iets roepen.
  3. Zie het lieve en goede in je kind. Wat voor gedrag je ook aan de buitenkant ziet: je gaat ervan uit dat je kind de beste bedoelingen heeft. Soms is het best lastig om je voor te stellen welke dat zijn. Maar als je deze instelling hebt, wordt je veel minder getriggerd door bepaald gedrag. Bovendien: als jij je kind voorstelt als een fantastisch persoon die uiteindelijk linksom of rechtsom wat moois gaat bereiken, dan projecteer je dat beeld ook op je kind. Uit angst zien ouders soms vooral doembeelden voor zich, en echt, dan hypnotiseer je je kind de verkeerde kant op. Zorg dat jij ‘het’ ziet in je kind, zodat je kind dat voelt en het ook zelf gaat zien en navolgen.

5 taaltips waarmee je kind beter luistert

1. Verstop je boodschap: als X dan Y

“Als je je fiets in de schuur hebt gezet, rij ik je zo naar voetbal.”
“Als je deze sommen nu maakt, gaan we zo naar de wedstrijd kijken.”  

De X-boodschappen in deze zinnen zijn verborgen, het is veel moeilijker om daar ‘nee’ op te zeggen.

2. Gebruik beelden in je opdrachten

In plaats van: “ruim je jas en schoenen op”, kun je beter zeggen: “Zet je schoenen maar even op de mat in de gang en hang je jas op aan de kapstok”. In die zin zitten allemaal woorden waar je kind een beeld bij kan vormen. En als er een beeld bij is gevormd, dan gaat het onbewuste er ook gemakkelijker mee aan de slag om te doen wat je vraagt.

3. Noem 2 keuzes die allebei prima zijn: doe je X of Y?

“Ga je nu naar boven of na dit filmpje?”
“Ga je zelf naar boven of zal ik met je meegaan?”

Je geeft je kind de keuze, maar eigenlijk vallen beide opties onder je doel: naar boven gaan. Voor het onbewuste is het net wat moeilijker om dan weerstand te bieden en met een 3e optie te komen.

4. En toch…

Als je kind aan het mopperen en klagen is. Gooi gewoon de ‘en toch?’ erin. En laat een stilte vallen. Laat sowieso meer stiltes vallen! ‘Ennn…’ of ‘En toch?’ zijn mooie reacties die bij je kind een tegengestelde en dus positievere opmerking/conclusie erachteraan te noemen.

5. De yes-set

Ssst… dit is de truc die verkopers aan je deur of telefoon gebruiken.
Bent u mevrouw Dietz? Ja.
Wat een regen hè? Ja.
Het is echt een natte maand! Ja.
Mag ik wat vragen over uw energiecontract?

Na 3 keer ‘ja’ gezegd te hebben, ben je geneigd om door te gaan met ‘ja’ zeggen.

Dus bij je kind: Zit je lekker te spelen? Ja. Heb je een mooi huis gebouwd? Ja. Zullen we het hier neerzetten om voor morgen te bewaren? Ja. Ruim jij dan de rest van de Lego op?

Na de yes-set is het veel makkelijker om opdrachtjes te geven als opruimen of naar bed gaan.

Ga gewoon eens wat oefenen met deze dingen. Geef niet meteen op als het niet meteen lukt. Let op je eigen intentie erbij, op de 3 tips over je basishouding, en zie het als een spel om wat te variëren in de manieren waarop je met je kind praat. En wie weet voorkom je er ook nog eens wat scènes en escalaties bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *