Het hulpboek voor als je een vol hoofd hebt

Het hulpboek voor als je een vol hoofd hebt

Veel mensen, groot en klein, hebben last van een vol hoofd, spanningen of angsten. Waardoor het moeilijker concentreren is, je sneller boos bent en ook moeilijk in slaap komt. Je kunt dan inzetten op positieve gedachten, op tips en trucs die je leren om je wat meer af te sluiten. Toch werkt dat niet altijd voldoende en is er meer nodig. In dit blog lees je hoe dat komt, en vertel ik je welk boek hierbij echt gaat helpen.

Bewust en onbewust leren

We hebben allemaal een bewuste en een onbewuste: met het bewuste kunnen we nadenken en dingen beredeneren. Eigenlijk moet je dat bewuste zien als het topje van een ijsberg in de zee, dat wat nog boven de oppervlakte komt.

Onder water is dan nog een enorme berg van je onbewuste: je ideeën, conclusies en overtuigingen die je in het verleden hebt getrokken, die je strategieën, keuzes en gedrag in het heden bepalen.

Als een leerkracht jou vroeger een keer vertelde dat iets echt te moeilijk voor jou was, kan dit zich zó in je onbewuste hebben genesteld, dat je nu nog steeds over jezelf denkt dat je moeilijke dingen niet kunt leren. Je bewuste weet misschien wel dat het niet klopt, nu je volwassen bent en erover nadenkt, maar je onbewuste wordt nog aangestuurd door dat oude idee. En dan kom je er niet met alleen ‘positief denken’. Er moet iets veranderen op die onzichtbare onbewuste laag.

Hoe leer je dingen op onbewust niveau?

Op bewust niveau lukt het vaak niet om zomaar een gewoonte te veranderen. Denk maar aan gestrande goede voornemens. Coaches helpen je daarom ook op onbewust niveau te veranderen. Dan kost het uit eindelijk ook veel minder moeite en lijkt het meer ‘vanzelf’ te gaan. Daarbij gebruiken we dan bijvoorbeeld een bepaalde manier van praten, indirect taalgebruik. Of technieken zoals EFT.

Ook verhalen (metaforen) en visualisaties zijn hier heel geschikt voor: doordat je je laat meevoeren in een verhaal over iemand anders, gaat je onbewuste van binnen googelen hoe je dit kunt gebruiken bij de dingen waar je tegenaan loopt in je leven. Doordat de verandering meer op onbewust niveau gebeurt, krijg je ook veel minder weerstand in de vorm van een ‘Ja, maar…’.

Hoe gaat dat bij kinderen?

Bij kinderen werken verhalen ook erg goed. Of het nu gewoon ervaringsverhalen zijn over een ander kind dat ergens moeite mee had en het tóch probeerde, of fantasievolle visualisaties met dieren die wijze dingen zeggen. Zo kan ik in mijn praktijk aan een puber vertellen over een ander kind in mijn praktijk, bij wie concentreren uiteindelijk toch lukte. Of ik bedenk een verhaal zoals die van het girafje dat jammer leerde zeggen.

vol hoofd verhalen

Ook basisscholen experimenteren steeds vaker met klassikaal vertelde verhalen, die geschreven zijn om het hoofd leeg te maken en om even tot rust te komen. Kinderen kunnen zich beter concentreren en krijgen meer zelfvertrouwen. Bovendien leren ze ook hoe ze zichzelf kunnen kalmeren en geruststellen op momenten dat dat even nodig is. Al is het maar het beeld dat je je nare gedachten op een gedachtenboot zet en naar de horizon ziet varen….

Na een EFT sessie stuur ik ook vaak nog een ingesproken persoonlijk verhaaltje naar de ouder of het kind met wie ik heb gewerkt. Zo kunnen ze thuis nog even verder oefenen met het nieuwe beeld dat ze van zichzelf hebben gekregen. Zoiets kun je natuurlijk ook voor je eigen kind opnemen.

Boekentip: ‘De boodschap van de vogel’

Als ouder of coach kun je zelf een verhaaltje verzinnen dat raakvlakken heeft met het probleem van het kind en waar de hoofdpersoon een slimme oplossing vindt. Maar er bestaan ook kant en klare boekjes met dit soort verhalen. Eén daarvan is dit jaar uitgekomen en ik vind het echt het fijnste boek tot nu toe. Het heet ‘De boodschap van de vogel’ en is geschreven door kindercoach Marieke Martens. Het staat vol met kindermeditaties en versjes voor kinderen in de leeftijd van 5 tot 12 jaar. Per thema vind je meerdere verhaaltjes of versjes:

vol hoofd boodschap van de vogel
  • goed zoals je bent
  • loslaten (van gedachten)
  • rustig kunnen slapen
  • geven om de ander
  • geloven in jezelf
  • aandacht hebben voor je omgeving
  • iedereen hoort erbij
  • omgaan met verdriet

Wat ik zelf zo prettig vind is dat de verhaaltjes ook heel fijn ingeleid worden. Om van bewust leren naar onbewust leren te gaan, moet je namelijk wel even schakelen van ‘buiten naar binnen’, en dankzij het taalgebruik in de teksten gaat dat helemaal vanzelf (‘je gaat even rustig zitten of liggen…’): daardoor is je kind ontvankelijker voor de boodschap van zo’n verhaal.

Ik zal je eerlijk zeggen dat ik best wel eens jeuk krijg van bepaalde visualisaties en verhaaltjes. Ergens voel ik me daar te nuchter voor. Maar bij dit boek heb ik voor het eerst het gevoel dat ik iets lees dat niet te zoet of te kinderlijk of te zweverig is.

De verhalen zijn erg aansprekend voor kinderen, vaak komen er dieren in voor: dieren met een bepaald probleem en andere dieren die daar een oplossing voor weten.

De prachtige tekeningen op elke pagina maken het helemaal af. En het leuke is dat die door de schoonvader van Marieke gemaakt zijn. Een geweldig project zo samen in dit Corona-jaar!

Dus heeft jouw kind last van moeilijk inslapen, van een vol hoofd, of van een laag zelfbeeld en piekergedachten? Dan raad ik je zeker aan om dit boekje te bestellen. Als bonus krijg je erbij dat alle verhaaltjes door Marieke zijn ingesproken, dus ook op die manier door je kind af te luisteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *