Wat is hechtingstherapie?

De invloed van de zwangerschap en geboorte op je kind

Wat weet jij nog van de zwangerschap en de geboorte van je kind? Is alles ‘volgens het boekje’ gegaan en zaten jullie op je roze wolk? Of zijn er dingen gebeurd die voor spanning of angst gezorgd hebben? Waren er complicaties, of zat je er zelf doorheen in die eerste periode?

Dit zijn allemaal dingen waar ik ook naar vraag als kinderen aangemeld worden. De manier waarop de start van je kind is gegaan, en dus ook de start van de hechting tussen jou en je kind, kan invloed hebben op de verder ontwikkeling. Er zijn ook hele onderzoeken over hoe zwangerschap en geboorteverhaal een blauwdruk vormt voor allerlei gedragspatronen van je kind (zoek bijvoorbeeld maar eens op ‘Geboorte in kaart’). In dit artikel beperk ik me tot zaken rondom de hechting tussen moeder en kind.

Wat is hechting?

Het woord zegt het al: hechten heeft te maken met vastmaken, een band ontwikkelen.

Hechting is het verlangen, de behoefte van een mens, een jong kind in dit geval om de nabijheid te zoeken van een of meerdere specifieke personen. Baby’s zijn er van nature op ingesteld een hechte liefdevolle relatie aan te gaan met tenminste een persoon. Deze relatie biedt het kindje veiligheid, geborgenheid en voldoening. Hechting speelt een zeer belangrijke rol bij de ontwikkeling van een kind en is essentieel voor een goede emotionele en sociale ontwikkeling. Het helpt een kind om een eigen persoonlijkheid te ontwikkelen. 

Tamar de Vos-van der Hoeven (lees het hele artikel op Opvoedadvies.nl)

Kinderen die goed gehecht zijn, zijn over het algemeen weerbaarder, minder angstig en sociaal vaardiger dan kinderen die minder goed gehecht zijn. Dat betekent overigens niet dat alle kinderen die angstig en sociaal minder vaardig zijn, altijd slecht gehecht zijn.

Hier lees je meer over hoe het werkt in de hechting tussen moeder en kind.

Sowieso gaat dit artikel niet over de schuldvraag, want dingen gebeuren nu eenmaal. Als er door medische reden een periode van verwijdering is geweest, dan kan niemand daar echt wat aan doen. Liever praten we over gevolgen: alles wat er gebeurt heeft een gevolg. En soms is het goed om te kijken waardoor dat gevolg is ontstaan, zodat je het ook op de juiste manier kunt aanpakken.

Wat zijn dan dingen die de hechting kunnen verstoren?

Er kan al iets ontstaan zijn tijdens de zwangerschap of geboorte, of in de periode erna. Als je tijdens de zwangerschap onzeker was of je het kindje wel wilde, als er iemand overleden is waardoor je erg van slag was, als je een stressvolle baan had, als je te maken had met angst of ziekte, als je erg bang was dat het mis ging… En dan de geboorte en erna: als de bevalling niet gegaan is zoals je wenste, als je je kindje niet meteen bij je mocht houden, als je last had van depressieve gevoelens, als er sprake was van scheiding of verdriet. Dat kán allemaal invloed hebben gehad op de hechting.

Daarom vraag ik ouders altijd naar de start van een kind. Als een kind altijd al bangig geweest is, erg aan de ouders hangt, of juist amper de ouders opzoekt. Als er van jongs af aan al boosheid of frustratie speelt. Soms loont het gewoon al om er eens op die manier naar te kijken: je snapt als ouders dat je je kind nog wat moet laten bijtanken op hechtingsgebied, je wordt geduldiger en straalt meer vertrouwen uit. Als je je kind op een nog diepere laag wilt helpen, kun je als moeder het hechtingsverhaal opnieuw verwerken. Dat doen we met hechtingstherapie.

Wat is hechtingstherapie?

Bij hechtingstherapie onderzoeken we welke gebeurtenissen er zijn geweest die mogelijk een verstorende invloed op de hechting hebben gehad. . Misschien ben je als ouder door die start de afgelopen jaren ook wel extra bezorgd of beschermend geweest, of speelden er bij jou angsten mee.

En dan gaan we een nieuwe film bedenken van hoe je het allemaal beleefde, maar dit keer met meer helpende emoties… Je slaat als het ware een nieuw gevoel op bij de hele situatie. Het oude verhaal is niet weg, maar de emotionele lading gaat er vanaf en je versterkt de hechting met terugwerkende kracht.

Dit onderga je dan via hypnose. Hypnose moet je zien als een ultieme mix van focus en ontspanning: in die ontspannen staat kun je gemakkelijker concentreren en visualiseren, het kritische stemmetje is even uit. Je bent niet helemaal weg, je kunt ook gewoon praten en vragen beantwoorden. En als je dan weer uit de hypnose komt, voel je je zelf ook als herboren.

En wat heeft mijn kind hieraan?

Sowieso verandert een hechtingssessie jouw houding naar je kind toe, en dat kan niet anders dan ander gedrag bij je kind oproepen. Maar ook op onbewust niveau veranderen er dingen: doordat jij het ultieme hechtingsgevoel hebt ervaren in je visualisatie, pikt je kind dat ook op, en dan is al dat overlevingsgedrag van de afgelopen jaren opeens niet meer nodig. Je gaat dingen merken, je zult verrast zijn van kleine dingen. Een angstig kind dat opeens zelfstandig iets doet dat het voorheen nooit zou doen. Of een kind dat snel boos wordt blijft opeens rustig op een moment dat je een ontploffing had verwacht. Je ziet op allerlei vlakken meer positieve effecten, die elkaar vervolgens weer versterken.

Dan werk ik met jou én met je kind

Het is natuurlijk ook fijn als ik gewoon met je kind kan werken zonder dat je zelf in jouw verleden hoeft te graven. Dat is ook prima. Zelf denk ik de afgelopen jaren steeds sterker dat de combinatie het beste werkt, via bijvoorbeeld via zo’n hechtingssessie. Zeker als jij het idee hebt dat er iets speelt rondom de hechting. Wat ik daarnaast ook regelmatig doe met ouders, is bijvoorbeeld een individuele familieopstelling of een regressiehypnose om beter om te gaan met de gevoelige plekken die je kind zo weet te raken. Ook die werkvormen geven een hoop lucht in de sfeer in het gezin en dus ook aan je kind.

Maak je je zorgen over je kind en wil je hier verder over praten? Weet dat je altijd een gratis kennismakingsgesprek van 30 minuten met me kunt inplannen via deze pagina. Dan kunnen we samen kijken welke hulp daar het beste bij zou kunnen passen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *