Angst: hoe kom je ervan af?

angst fobie hypnose eft

Angst: hoe kom je ervan af?

Angst is een veel voorkomende hulpvraag in mijn praktijk. Je kunt allerlei angsten hebben, op allerlei leeftijden: angst voor sociale contacten, bang om alleen maar boven te gaan, in je eigen bed te slapen, om te logeren, angst voor toetsen en examens, voor bepaalde dieren, voor clowns, angst om te vliegen, angst voor oorlog, voor doodgaan, of dat je ouders doodgaan, bang om voor jezelf op te komen, bang om te falen, bang om voor een groep te staan, bang om verlaten te worden… en nog zoveel meer.

Een angst kan ontstaan zijn door een groot trauma of een enorme schrik. Dat heb ik zelf meegemaakt toen ik vroeger bijna verdronk. En later nog eens bij een luchtzak in een vliegtuig. Ik weet hoe het voelt, ik heb jaren niet durven vliegen en was zelfs bang dat ze op mij neer zouden storten. Heel handig als je naast Schiphol woont… Soms ontstaan angsten bij kinderen door een filmpje dat ze hebben gezien. En soms is er ook geen duidelijke oorzaak of is het onbewust overgenomen van een van je ouders.

De oplossing begint vaak al met het inzicht dat je het zelf doet, deze angst. Het is een verhaal dat je maakt in je hoofd dat er eerst nog niet was. Er zijn maar twee angsten echt aangeboren in de mens: angst om te vallen en angst voor harde geluiden. De andere angsten zijn op een later moment ontstaan. Door een schrikmoment, een filmpje dat je zag, iets dat je meemaakte. Er zijn altijd mensen die hetzelfde meemaken en de angst niet ontwikkeld hebben.

Voor je het weet krijg je de diagnose ‘angststoornis’ waardoor het lijkt of je het hebt, in plaats van dat je het doet. Het besef dat je het onbewust zelf doet en zelf in stand houdt, is heel belangrijk in de oplossing: dan kun je het ook zelf verminderen en in actie komen. Ergens weet je brein ook nog hoe het was vóór je die angst had. Vóór je dat nieuwe verhaal maakte in je hoofd. En dat oude paadje in je hersenen, dat overwoekerd is door bepaalde ervaringen, kunnen we weer oppoetsen en begaanbaar maken.

In mijn praktijk werk ik (live of online) met EFT en hypnose. Bij EFT praten we over de angst, terwijl je bij jezelf op bepaalde plekken klopt op je lijf. We leiden je hersenen af zodat de koppeling gedachte>angst wordt losgemaakt en er een nieuw verhaal geïnstalleerd kan worden. Het is een luchtige en ook gezellige manier, want door er ook een lach bij te halen werkt het nog sneller.

Bij hypnose ga je in een ontspannen staat van diepe focus: je bent niet in slaap en je kunt gewoon geluiden horen en terugpraten. Maar je kritische stemmetje gaat even uit, waardoor je op onbewust niveau veranderingen gaat maken. Met krachtige technieken help ik je om van je bange verhaal een beter verhaal te maken.

Beide tools zijn even krachtig en werkzaam. Ik gebruik ze vaak en weet uit eigen ervaring hoe heerlijk het is om iets te durven wat je eerst niet durfde. Ik weet nog hoe ik me voelde in mijn angstige jaren, want ik was voor zoveel bang: oorlog, doodgaan, dat de wereld vergaat, vliegen, vliegtuigen, zelfs achtbanen: het is een soort bril die je op hebt die overal gevaar ziet. En ik voel nu vooral de opluchting en bevrijding dat het nu zo anders voelt.

Wil je hier meer over weten? Stuur me dan gerust een berichtje!

Heeft je kind last van faalangst? Luister dan naar mijn Pubers met Faalangst Podcast waarin je als ouder wekelijks tips en inspiratie krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *