10 tips voor het beeldschermgebruik van je kind

Wij doen niet aan vaste tijden waarop onze kinderen op hun beeldscherm mogen. Dat geeft wel eens fronsende blikken bij ouders. Want ja, ze zitten er soms langer op dan bij anderen thuis. Maar we hebben er ook weinig discussies over. Ik heb ook helemaal geen zin om de hele dag politieagent te spelen en bij te houden wie er hoe lang op zijn telefoon zit. Bovendien is het de bedoeling dat ze hun eigen ‘driften’ zelf onder controle leren houden. In dit artikel lees je de tips die bij ons werken, als het gaat om beeldschermgebruik:

1. Gedragsregels in plaats van maximum beeldschermtijd

De hoofdregel is dat we geen maximum beeldschermtijd hanteren. En deze regel blijft van kracht, zolang ze zich aan de onderliggende gedragsregels houden:

  1. Aan tafel geen telefoons
  2. Geen geluid aan in de woonkamer (of koptelefoon)
  3. Opkijken als iemand tegen je praat
  4. Als je van ons moet stoppen, stop je meteen
  5. Je helpt ook in het huishouden, zoals tafeldekken, je kamer op orde
  6. Zorg dat je huiswerk/muziek oefenen er niet onder lijdt
  7. Je zorgt voor voldoende beweging/buitenspelen/sport

beeldschermgebruik tienersAls wij vinden dat ze zich onvoldoende aan deze regels houden, dan gaat de beeldschermkraan wat meer dicht. Ze weten precies wat ze moeten doen om dat te voorkomen en om hun vrijheid te behouden.

2. Praat over wat je belangrijk vindt

Deze raakt ook het eerste punt: we leggen de regels niet zomaar op, maar we praten vaak over wat we belangrijk vinden. Waarden zijn een interessant onderwerp om met je partner en kinderen over te praten. Wat vind jij belangrijk in het leven? Plezier maken, hard werken, samenzijn, rust, onafhankelijkheid, zelfstandigheid, respect… Kijk eens op deze lijst voor nog meer waarden. Je hoeft niet allemaal dezelfde waarde in je top 3 te hebben, maar door erover te praten krijg je ook meer begrip voor elkaars gedrag. Misschien vindt je kind het wel heel belangrijk om actief te zijn in de groepsapp van de klas. Of wil ze persé die grappige Youtuber volgen omdat hij haar zo aan het lachen maakt. En als ouders kun je het belangrijk vinden dat er nog wat gezelligheid in huis is. Of dat je kind sportief bezig is.

3. Geef het goede voorbeeld

Jaaaaaaa… ook voor mij een lastige hoor, ik ben minstens zo verslaafd als zij. Maar ik zorg dat ik mij ook aan de regels houd: geen telefoon aan tafel, niet op mijn telefoon kijken als ik met iemand in gesprek ben, geen filmpjes met geluid kijken als ik niet alleen ben. En natuurlijk vooral veel échte aandacht geven: luisteren, interesse tonen in de ander, leuke gesprekken voeren.

4. Gun je kind tijd alleen/met scherm

Ik moet er zelf niet aan denken dat iemand mij na een drukke werkdag dwingt om gezellig te gaan doen met andere mensen. Ja, als ik er zin in heb wel, maar meestal wil ik even alleen zijn om op te laden. Waarom dan wel je kind naar buiten schoppen? Als ze een beetje op mij lijken, dan hebben ze het ook gewoon nodig om even rustig op hun kamer te zitten. En dan maar even ‘contactloos’ naar hun scherm staren.

5. Spreek een vaste stoptijd af ’s avonds

Ik geloof niet zo in de schadelijke gevolgen van het beeldschermen, maar ik geloof wél dat het slecht is voor je ontwikkeling om het vlak voor het slapen te doen. Daar zijn genoeg onderzoeken over geweest: het blauwe licht waardoor je minder melatonine aanmaakt, verminderde concentratie overdag door slaaptekort… Lees dit artikel maar eens door. Een slimme meid stopt op tijd…. Of: een slimme vent stopt op het juiste moment!

En als je kind moeite heeft om zelf te stoppen, help het dan door het instellen van een vaste regel: dat geeft duidelijkheid. Bijvoorbeeld: elke avond om 19:00 stoppen.

6. Bij het slapengaan alle spullen inleveren

Als vervolg op tip 5: help je kind door consequent telefoons en tablets in te laten leveren voor ze naar bed gaan.
beeldschermgebruik kindSoms vergeten we het hier bij ons en voel ik bij de slaap-lekker-kus opeens een tablet, onder het dekbed verstopt… het is echt sterker dan zijzelf, als ze de kans krijgen proberen ze het toch. Maar uiteindelijk zijn ze ook blij als je duidelijkheid biedt. Wat niet op je kamer ligt, kan je ook niet in de verleiding brengen.

7. Deel informatie over gevolgen beeldschermgebruik

Alleen maar regels opleggen werkt niet, ze willen ook weten waarom. Laat je kind artikelen lezen over de gevolgen van beeldschermgebruik op je nachtrust, op de ontwikkeling van je hersenen, op je verminderde concentratie overdag. En op je lijf, je nek- en rugspieren. Onze zoon kreeg tijdens een sportclinic van een trainer te horen hoeveel kinderen hij als fysio moet behandelen omdat ze rugpijn hebben door teveel en te lang op hun telefoon te zitten: dat zijn momenten die indruk maken op een kind. Natuurlijk nemen ze niet alles van jou als ouder aan, zorg daarom dat ze de informatie van experts doorkrijgen: kijk samen filmpjes over dit onderwerp. Stimuleer ze ook om eens een andere houding aan te nemen, bijvoorbeeld liggend op hun buik.

8. Praat eens over verslaving

Praat eens met je kind over verslaving en wees ook nieuwsgierig naar wat het al weet en denkt over dit onderwerp: wat voor verslavingen bestaan er, en welke zijn écht slecht voor een mens? En valt beeldschermverslaving daar ook onder? En wanneer vind je dat iemand beeldschermverslaafd is? Waar merk je dat aan? Zo leert je kind ook dat er grenzen zijn en dat het die zelf kan leren aanvoelen.

9. Lees mee

Wij hebben al wat rare dingen meegemaakt met kinderen die tijdens het gamen rare chatvragen krijgen. Of ruzietjes in de groepsapp van de klas. Zorg dat je het wachtwoord weet en kijk zeker in het begin regelmatig mee met je kind. Wees daar ook open in. Net zoals je nog even meerent als je kind leert fietsen, moet je hier ook even aftasten of je kind al ‘los’ kan gaan. Zelf hecht ik veel waarde aan de privacy van het kind, maar tot een jaar of 12 is het echt nodig dat ze nog een beetje begeleid worden.

10. Toon interesse

Wat maakt nou dat ze dat spelletje of die Youtuber zo leuk vinden? Die verraste blik in hun ogen als ik ernaar vraag, is goud waard… zo leer je ook wat er in je kind omgaat, wat het zo leuk vindt aan dat spel of aan dat filmpje. Dat zegt ook weer wat over zijn of haar passie, talent, of gevoel voor humor!

Tenslotte

Gaat het bij ons altijd zonder enige wanklank? Nee hoor, integendeel. Ik kan me ook enorm ergeren aan dat gehang op de bank. En dan ben ik al blij als ze ergens buiten mijn blikveld gaan hangen.

En soms denk ik even aan dit antwoord van Berthold Gunster (de man van Omdenken), over klagende pubers op vakantie. Die man bezorgt altijd meteen een grote relativeerglimlach op mijn gezicht…:

Quote: “Een camping boeken zonder wifi, dat is eigenlijk een vorm van kindermishandeling!”… ik ben benieuwd wat jij daarvan vindt!

 

 

Eén gedachte over “10 tips voor het beeldschermgebruik van je kind

  • Ik merk ook dat mijn kinderen steeds meer verslaafd raken aan beeldschermen. Ik probeer dan ook vaste tijden in te lassen waarin ze mogen spelen, maar toch is dit niet altijd makkelijk. Het goede voorbeeld geven blijft overigens ook lastig. Hier ga ik zeker aan werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *