10 tips om je leven een nieuwe draai te geven

10 tips om je leven een nieuwe draai te geven

Het nieuwe jaar is begonnen, je bent misschien weer naar werk of school, of je hebt je kinderen weer in het schoolritme gekregen… en het leven gaat weer verder. Misschien zou je soms wel iets drastisch willen veranderen, maar je weet niet zo goed wat. Of waar je moet beginnen. De grootste veranderingen beginnen met heel kleine aanpassingen… die maken het ook gemakkelijker om te starten: voordat je het weet kijk je vol verwondering terug en zie je dat een kleine aanpassing weer andere grotere veranderingen in gang heeft gezet…

In dit blog lees je 10 tips waarmee je gewoon in het dagelijks leven meteen aan de slag kunt gaan! Kijk eens welke voor jou handig zijn en ga ze eens een tijdje uitproberen:

1. Even stretchen…

Zoals dieren zich grondig uitrekken als ze wakker worden, zo zouden wij dat ook moeten doen: begin de dag met een aantal rek- en strekoefeningen, om je lijf te laten wennen aan het wakkere leven. Je werkt zo niet alleen aan je lichaam, maar je traint ook je geest om minder vastgeroest te denken en om open te staan voor nieuwe ideeën.

2. Nieuwe paden

Verruim je blikveld door eens wat andere routes te nemen: een nieuwe route naar werk, naar de supermarkt. Of ga eens naar een andere stad in de buurt en ga de toerist uithangen. Door oude gewoontes te veranderen, maken je hersenen nieuwe paden aan…

rug recht3. Rug recht!

Rugpijn heeft vaak te maken met ‘teveel dragen’, letterlijk of figuurlijk. Door je rug bewust te ‘rechten’ help je jezelf niet alleen aan een goede houding, maar het helpt je ook om de minder leuke dingen met opgeheven hoofd tegemoet te treden: je voelt je meteen sterker!

4. Droom

Ons brein is gek op plaatjes, zonder al teveel woorden. Bedenk eens wat jou in het alledaagse leven gelukkig maakt. En sluit je ogen, zie het voor je, geef er kleur aan, maak het groot in je hoofd. Hoe meer ‘beeld’ je bij je droom vormt, hoe gemakkelijker je hersenen het vinden om deze uit te laten komen!

5. Eén leuk ding per dag

Vol goede voornemens besluit je om gezonder te eten of om meer te bewegen, maar als puntje bij paaltje komt, prop je gehaast iets naar binnen en komt er van je plannen weinig terecht. Waardoor je juist meer negatieve gedachten krijgt. Probeer het eens om te draaien: gun jezelf in elk geval één mooi iets per dag! Iets lekkers, een pauze erbij smokkelen, iets liefs voor jezelf… en geniet er met volle teugen van! Je zult zien dat het dan juist gemakkelijker wordt om je aan je gezondere voornemens te houden.

6. Je eigen soundtrack

Kies je favoriete muziek, ontdek nieuwe muziek en maak je eigen afspeellijsten voor verschillende momenten van de dag, voor elke stemming iets passends. Het helpt je om je sterker en krachtiger te voelen bij de alledaagse dingen!

7. Anders dan anders

Verandering komt vaak niet vanuit veranderde leefomstandigheden, maar vanuit je vermogen om anders te kijken naar hoe je leeft, en daardoor ook nieuwe dingen te doen. Ga bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen, ga op dansles, ga leren haken of borduren, ga een cursus volgen… laat je hart je eens influisteren wat jij nog eens zou kunnen doen of leren!

8. Sparen

euro's sparen

Leg 1 euro per dag opzij (of wat voor bedrag je ook wilt): doe het in een doosje en kom daar verder niet aan. Een budget apart houden, hoe klein ook, kan je helpen bij onverwachte uitgaven, of misschien wel bij het laten uitkomen van een van je dromen, of gewoon iets leuks dat helemaal voor jou is. En het schijnt dat als je er een doel voor bedenkt, het nog gemakkelijker is om je aan je eigen spaarvoornemen te houden!

9. Kijk eens naar je eigen overtuigingen

Alles wat je hebt meegemaakt heeft bepaald hoe je over de dingen denkt: over mensen, relaties, over je werk. Je hebt zo je eigen overtuigingen gecreëerd over hoe de wereld in elkaar zit, jouw kaart van de wereld. En iemand anders heeft weer een heel andere kaart van de wereld. Niet alles is wat het lijkt: kijk eens kritisch of sommige van jouw overtuigingen je niet tegenhouden om net die ene stap te zetten…?

10. Durf!

Durf naar je innerlijke stem te luisteren. Welke vriendschappen of relaties brengen jou geen plezier meer, of welk eigen verlangen heb je al een tijdje verwaarloosd? Begin daar eens actie naar te ondernemen. Het begint ermee dat je in alle eerlijkheid kijkt naar dat wat niet werkt, dat wat je niet meer verdraagt… en voel welke actie daar nu eigenlijk het beste bij past.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *