8 tips voor een betere sfeer in huis

8 tips voor een betere sfeer in huis

Hoe komt het toch dat het in andere gezinnen gemakkelijker lijkt te gaan en gezelliger lijkt te zijn dan bij jullie thuis? Staan die andere ouders dan nooit te schreeuwen? Slaan die andere kinderen elkaar nooit de kop in? En zijn die andere ouders allemaal zo perfect en rustig als hun kinderen lopen te jengelen?

Wees gerust: wat bij jullie gebeurt, gebeurt overal. Hoe mooi het allemaal ook op social media lijkt. Ik weet nog dat ik tijdens een coachingssessie (waarbij ik keurig een ander kind aan het helpen was met zijn gedrag) een appje van onze zoon kreeg, die in een hevige strijd met zijn zus was beland: “Ze heeft me heel hard op mijn hoofd geslagen en nu heb ik mezelf opgesloten op de WC omdat ze niet meer stopt, wat moet ik doen?”. Daar zit je dan op je werk… de boel op afstand te managen!

Vooropgesteld dus dat elk huisje wel zijn kruisje heeft, én dat ruzies heel goed zijn voor de ontwikkeling van je kind, kun je natuurlijk zelf wel wat dingen doen om de sfeer beter te houden:

1. Keep it cool

Kinderen hebben de gave om precies op dát knopje bij je te drukken wat het meest gevoelig is, jouw achillespees: je wordt kwaad, of verdrietig, en reageert dan vaak vanuit een oud stuk van jezelf, wat eigenlijk helemaal niets met het hier en nu te maken heeft. Voel je dat het weer gebeurt? Zeg dan tegen jezelf: dit is nu, dit is niet vroeger, dit is mijn kind en hij/zij moet nog leren dat dit gedrag misschien niet zo handig is. Blijf focussen op wat je kind nu nog niet handig kan en wat het daarom nog moet leren. En hoe jij je kind daarbij kunt helpen.

2. Wees mild naar je partner

Ook die wordt soms geraakt op een plek die heftige reacties veroorzaakt. Op een kleine opmerking kan iemand bijvoorbeeld reageren met : “Oh nu is het allemaal mijn schuld zeker”. Trap er niet in, ga er niet in mee! Voor je het weet zit je allebei vanuit een oud stuk met elkaar te bekvechten. Bespreek het ook eens met elkaar: als je van elkaar weet waar de ander zich het meest over opwindt, dan kun je daar ook gewoon rekening mee houden, of elkaar even afwisselen als het om de kinderen gaat. Adem in… adem uit… ieder heeft zijn eigen rugzakje, zijn eigen behoeften en verlangens, en dan is het fijn als je partner daar liefdevol mee omgaat.

3. Have fun!
tips sfeer in huis

Soms zijn we in de dagelijkse gang van zaken zo serieus geworden dat er als het ware een muur tussen ons en de kinderen ontstaat. Wil je beter contact met ze? Speel dan met ze! Stap in hun wereld, zodat ze zich gezien en gehoord voelen, kijk mee naar de filmpjes die ze kijken. Doe mee met verstoppertje, ga met ze zwemmen, schommelen, voetballen, of maak samen een vlog… En merk maar eens op bij jezelf wat er gebeurt, als je gewoon even werk en zorgen loslaat, en onbekommerd gaat spelen.

4. Zorg voor jezelf

Als jouw bordje vol is, kun je er maar weinig bij hebben. En zul je altijd ongeduldiger naar je kinderen reageren. Wil je een betere sfeer in huis, dan moet je dus eigenlijk zorgen dat je minder op je bordje hebt. Wat kun je schrappen van je takenlijst, wat kun je minderen, wat kun je aan een ander overlaten? Vind je dit lastig? Bedenk dan eens: hoe wil je dat je kinderen zich jou later herinneren? Als die mopperende of gehaaste moeder die altijd maar druk bezig was? Of toch niet…? Kijk ook eens naar dit beeldende en grappige filmpje over omgaan met volle bordjes en het zoeken naar balans…

5. Geef het goede voorbeeld

Kinderen spiegelen het gedrag van hun ouders. Ook de mindere kanten… Dit filmpje beeldt het wel heel extreem uit. Als jij bepaald gedrag van je kinderen wilt zien, zorg dan dat je dit zelf ook laat zien. Je kind berispen op zijn beeldschermverslaving en meteen weer kijken of je zelf nog nieuwe berichtjes hebt… Soms gaat het onbewust en heb je het zelf niet eens door, een soort van blinde vlek. Wat dan helpt is je af te vragen: welk gedrag van mijn kind accepteer ik niet, en wat moet ervoor in de plaats komen? En vervolgens: hoe gedraag ik mij zelf in soortgelijke situaties? Wat van dat gedrag herken ik bij mezelf of bij mijn partner?

6. Gooi het eens in de groep: familieberaad

Niet in het heetst van de strijd, maar op een ander moment. Zorg dat het hele gezin aanwezig is, en bespreek samen de dingen die je goed vindt gaan in het gezin, en de dingen die misschien beter kunnen. Wie weet kun je op basis hiervan ook wel nieuwe afspraken maken met elkaar. Je kinderen voelen zich serieus genomen als je naar ze luistert, en zullen ook meer geneigd zijn om rekening met jullie als ouders te houden.

7. Pick your battles

Als er bij jullie een sfeer is ontstaan waarbij je continu aan het corrigeren bent, probeer dan ook eens na te gaan welke dingen je écht belangrijk vindt in de opvoeding en welke je ook wat meer door de vingers kunt zien: ‘pick your battles’ dus, kies bewust waar je wel en niet de strijd over gaat voeren.

tips sfeer in huis

8. maak gebruik van Bedtijd-tijd

De beste gesprekken met onze kinderen zijn vaak bij het naar bed gaan. Even 1-op-1 als ik op de rand van het bed zit. Het kind dat overdag niet veel loslaat, begint ‘s avonds opeens hele verhalen te vertellen, over school, gevoelens, zorgen. Dát zijn de momenten waar je er kunt zijn voor je kind, los van al het gemopper van overdag over bijvoorbeeld gamen, broodkruimels of slingerende tassen. Want op zo’n moment praat je over dingen die op dit moment belangrijk zijn in het leven van je kind. Besteed er aandacht aan, luister, vertel verhalen, en wees gewoon even beschikbaar. Dit zijn ook de momenten waarop je moeilijk gedrag ter sprake kunt brengen: je bent dan zelf ook rustig, je kind is rustig, en dan kun je heel goed uitleggen wat je stoort en waarom. En misschien kan je kind wel onder woorden brengen waarom het soms dit of dat doet. Of gewoon zeggen “Ik weet ook niet waarom ik af en toe zo raar doe”. Een beetje begrip voor elkaar doet echt wonderen voor de sfeer in huis!

Meer hulp nodig?

Wil jij hulp bij het creëren van een goede sfeer in huis? Schrijf je dan in voor de gratis minicursus voor meer harmonie in het gezin. Je krijgt dan 4 mails met extra uitleg, tips en opdrachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *