Als je in een reorganisatie zit

Ik ga misschien ontslagen worden. Of ik kies zelf om weg te gaan. In beide gevallen krijg ik een vergoeding. keuzes maken mariette dietz coaching Misschien laten ze me niet gaan, maar zetten ze mij op een functie die ik minder leuk vind. En misschien wil ik wél intern solliciteren… en misschien kom ik dan zelfs door het selectieproces. Maar misschien lukt dat niet, en moet ik alsnog weg. De wissel kan nog zóveel kanten uitgaan. In deze achtbaan zitten we nu al een tijdje met honderden collega’s. Over een weekje weten we meer.

Reorganisatie… en nu?

Wat doet zo’n reorganisatie met iemand? En met het bedrijf? Als zoveel mensen tegelijkertijd in hetzelfde schuitje zitten? De een nog bezorgder dan de ander: wat als je kostwinner bent voor je gezin? Wat als je alleen woont en wel je hypotheek moet blijven betalen? Wat als je niet meer piep bent en niet weet of je elders nog aan de bak komt? Of als je zwanger bent of net bevallen? Kun je het dan nog als een ‘mooie kans’ zien?

Koffie drinken

Het werk gaat door: de opdrachten blijven binnenkomen, deadlines staan nog gepland, projecten gaan gewoon door. Blijf je dan gewoon keihard doorgaan? Koffie drinken reorganisatie dietz coachingSommige collega’s doen het wel, omdat ze zo begaan zijn met hun werk en met de klant of omdat ze bewust nog even hun kop in het zand steken. Anderen gaan hun CV alvast oppoetsen en workshops volgen. Of extra koffie drinken met anderen om alle scenario’s nog eens op een rij te zetten. Of koffie drinken met mensen die straks misschien wel invloed hebben. Het is nog nooit zo druk bij de koffiebar geweest.

Hoe pep je jezelf op?

Hoe blijf je geïnspireerd in al deze onzekerheid en tussen al die piekerende mensen? Ik vind dat nog best een klus! Het drukt een stempel op de sfeer, niet alleen op werk maar juist ook thuis. Ik probeer echt om deze situatie toch als een kans te zien. Want waar wil ik staan over 5-10 jaar? Wat wil ik dat mensen over me zeggen? Waarvoor ze bij mij als expert aankloppen? Wat wil ik doen? Waar word ik eigenlijk blij van? Waar werd ik als kind blij van? Daar moet ik méér van doen! En dat beeld krijg ik steeds beter voor ogen.

Pas op de plaats

Hoe vaak nemen we nou eigenlijk de tijd om op ons carrièrepad even stil te staan en achterom en vooruit te kijken? Zeker bij een groot bedrijf rol je vaak van de ene in de andere functie, omdat je iets goed kunt en misschien ook de juiste mensen tegenkomt. Opeens ben je de specialist van het een of ander. Bij een reorganisatie krijg je opeens de kans om bewust na te denken over jouw talenten en hoe jij die nog beter kunt inzetten, zodat je er zelf ook gelukkiger van wordt.

Voorin de busvoorin de bus dietz coaching

Blijf je achterin de bus zitten, en wacht je af waar de omstandigheden je heen leiden? Of lukt het je om vóórin de bus te blijven zitten in je leven? Als chauffeur zul je ook altijd hobbels tegenkomen op je pad, hindernissen die je even uit je koers halen. Dan komt er weer een reorganisatie… of er gebeurt weer wat anders. Maar met jouw doel voor ogen kun jij telkens de juiste omleiding kiezen, om uiteindelijk dichter bij jouw droombaan te komen. Wat kies jij?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *