Welk talent heeft jouw kind?

Kijk je wel eens naar de talenten van jezelf, of van je kind? Laatst was ik op een inspiratiesessie inspiratiesessieop mijn werk, waar het ging over onze talenten: welk talent maakt jou nou uniek? En kun je dat vertalen naar een werkomgeving waar jij gelukkig wordt?

Hoe kom je achter je eigen talent?

Er zijn zoveel verschillende talenten, denk bijvoorbeeld aan: plannen en organiseren, dingen repareren, fijn handwerk uitvoeren, analytisch bezig zijn, dingen uitleggen, dingen verzinnen, zingen, en nog zoveel meer! Onderstaande vragen helpen je om je eigen talenten te formuleren:

  • Bedenk eens wat jij beschouwt als je grootste succes op werkgebied. Wat zegt dit over jouw talenten?
  • Welk talent zou jouw baas noemen op je afscheidsspeech?
  • Waar ben jij goed in?
  • Wat waarderen de mensen om je heen in jou? Je partner? Je vrienden? Je collega’s?

Doe daar méér van!

Op de inspiratiesessie adviseerde de spreker ons om vooral met onze talenten aan de slag te gaan. Focus op wat goed gaat en doe daar meer van! Waarop iemand de hand opstak, en vroeg waarom we op werk vooral aandacht geven aan onze ontwikkelafspraken, de dingen die we dus nog niet goed genoeg doen/kunnen. Daar had ze een heel goed punt. Eigenlijk praten we op werk nauwelijks over onze talenten en hoe we daar méér van kunnen doen… en maken we ons daar ook niet vaak schuldig aan richting onze kinderen?

Wat is het talent van je kind?

talent kind Ik merk vaak in gesprekken met moeders dat ze even stilvallen als ik vraag waar ze trots op zijn bij hun kind. Vaak geven we aandacht aan gedrag waar we ons aan storen. En soms boren we onbedoeld ook een prachtig talent de grond in. Maar wat als je ontdekt wat voor kwaliteit er achter dat gedrag zit? En hoe mooi is het als we zo’n talent kunnen helpen ontwikkelen, zodat een kind later ook een vak kiest waar het van huis uit goed in is? Gewoon af en toe eens terloops noemen: wat kun jij toch altijd goed dingen vinden die kwijt zijn, je bent een echte speurneus!

Oefening: gedrag omdenken naar talent

Stel, op de foto hierboven staat jouw kind: je ergert je misschien omdat het zonder jas naar buiten gaat en de kleding vies maakt waarmee ze nog mee naar school moet. Bedenk dan eens waar dit meisje heel goed in is: in het moment leven, haar eigen plan trekken zonder zich iets aan te trekken van mogelijk afkeurende blikken of andere consequenties… en misschien kan ze ook wel héél mooi springen, of héél geconcentreerd met één ding bezig zijn; zo kun je van alles verzinnen…. allemaal talenten die haar later ook op een positieve manier verder kunnen helpen!

Nieuwsgierig hoe dit bij jouw kind werkt? Doe eens de volgende oefening:

  1. Bedenk iets van je kind waar je je regelmatig aan ergert. Bijvoorbeeld het spreekt je vaak tegen, het zit continu te gamen, het laat alles slingeren… je weet wel wat ik bedoel!
  2. Bedenk dan het talent dat daarbij hoort: wat moet je héél goed kunnen, om dit gedrag te kunnen vertonen? En laat je fantasie er maar even goed op los.
  3. En bij wat voor banen is dat talent nu juist heel handig?

Kijk nu nog eens naar je kind als het dit gedrag vertoont. Misschien stoort het je opeens wel wat minder…? Misschien kun je het talent achter het gedrag op een andere manier nog beter naar voren laten komen. Zodat je kind ontdekt en onthoudt wat voor mooie talenten het al in zijn schatkistje meedraagt!

Ik ben benieuwd wat er bij jou uit de oefening komt. Wil je het mij laten weten?

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *