Familieopstellingen: wat kun je daarmee?

Je hebt misschien mensen over famlieopstellingen horen praten, offamilieopstellingen iemand heeft misschien wel eens gezegd ‘dat lijkt me écht iets voor jou!’ Maar voor wie is dat dan bedoeld, en zou het jou ook verder helpen?

Bij wat voor klachten doen mensen een familieopstelling?

Mensen die komen voor een familieopstelling weten soms heel concreet aan welk thema binnen hun familie ze willen werken. Maar meestal hebben klachten die algemener klinken, zoals deze:

  • Bepaalde emoties; je voelt meer verdriet, angst of boosheid dan je zou verwachten bij je situatie.
  • Je voelt je futloos, zonder levenskracht.
  • Je weet niet goed wat je wilt en waar je naartoe wilt in je leven.
  • Je hebt het gevoel dat iets je steeds tegenhoudt terwijl je juist vooruit wilt.
  • Je hebt last van levenslessen die je van huis uit hebt geleerd: dat je alles perfect moet doen, of dat je altijd maar door moet gaan zonder zeuren, of dat je je gevoelens niet mag tonen.
  • Je botst veel met je kinderen, en krijgt er geen vat op hoe dat komt.
  • Je bent alsmaar tussen iedereen aan het bemiddelen.
  • Je houdt je altijd op de achtergrond.
  • Je trekt vaak de verkeerde partners aan.

De drie balanswetten van Bert Hellinger

Bij familieopstellingen gaan we ervan uit dat je met je familie een systeem vormt. Een systeem dat wel of niet in balans is. Zodra er iets uit balans is, beginnen de mensen binnen een systeem klachten te krijgen. Maar wanneer raakt een systeem dan uit balans?hellinger familieopstellingen

De grondlegger van systemisch werk is Bert Hellinger (geboren in 1925). Hij heeft ontdekt dat er 3 wetten zijn die binnen een systeem moeten kloppen, die de boel in balans houden:

  • De wet van geven en nemen: dit moet in balans zijn; geef je veel en ontvang je weinig terug? Dan kan het gaan wringen.
  • De wet van (volg)orde en plek: iedereen heeft zijn eigen plek, de oudste gaat voor de jongste, de ouders gaan voor de kinderen. Gedraagt iedereen zich ook conform zijn plek?
  • De wet van binding of verbinding: voel je je teveel gébonden of voel je je vérbonden met (iemand uit) je familie

Wat gebeurt er als een systeem uit balans is

Als in een systeem (gezin) iets loos was met een van deze drie wetten, dan kan dat een aantal bewegingen tot gevolg hebben:

  • Je gaat iets dragen voor iemand anders in het systeem, bijvoorbeeld verdriet, angst, of pijn
  • Je volgt iemand die uit het systeem buitengesloten is
  • Je doet iets in de plaats van iemand anders, bijvoorbeeld een opdracht, een droom navolgen
  • Je geeft zoveel dat het ten koste gaat van jezelf
  • Je bent alsmaar aan het bemiddelen

De balans herstellen

Hoe een familieopstelling praktisch gaat, lees je hier. Tijdens een familieopstelling komt aan het licht hoe het met de drie wetten van Bert Hellinger zit. Afhankelijk van de dynamiek die heeft plaatsgevonden in zo’n systeem, kiest de begeleider hoe het verder gaat. teruggave familieopstellingStel dat iemand een grote angst bij zich draagt, die blijkt te horen bij de moeder, die angstige momenten in de oorlog heeft meegemaakt. Uit liefde is een kind die angst voor de moeder gaan meedragen. In een opstelling geeft zo iemand de angst (bijvoorbeeld in de vorm van een steen of ander symbool) terug aan degene waar het bij hoort (de representant van de moeder in dit geval). De zucht van verlichting die je daarna door de ruimte voelt gaan, is voor iedereen merkbaar.
Of iemand die moeite heeft met autoriteit, wordt tegenover een representant van zijn vader gezet. En dan kijkt de begeleider hoe het zit met plek: neemt de zoon wel de plek als ‘kleine’ in, en erkent hij zijn vader als ‘grote’?

Wat is het effect van een opstelling?

Het is niet zo dat een cliënt meteen na een opstelling opeens voelt ‘zo, ben ik even veranderd!’, zoiets gaat geleidelijk. Het is een proces dat van binnenuit in gang gezet wordt. Opeens, na een paar dagen, weken of maanden, gebeurt er iets en ontdek je: ‘Hee, ik reageer anders dan ik van mezelf gewend was’.

Interessant? Lees dan ook deze blogs over opstellingen:

Familieopstellingen in de praktijk

Een familieopstelling bij 1-op-1 coaching?

Kinderen en familieopstellingen

 

Foto’s van Pixabay/Nemo (stamboom), RondellMelling (meisje)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *