Een roerig jaar…

 

Herken je dat, dat na een kwakkelperiode opeens zonder pijn opstaat, geen hoofdpijn of keelpijn meer. Heerlijk! Dat overkwam mij laatst, eindelijk. Ik ben zo eigenwijs geweest de afgelopen maanden… het was niet gek dat mijn lichaam aan de bel trok. Het ís me ook een jaar geweest…dit was niet alleen het jaar waarin ik uiteindelijk 32 kilo ben kwijtgeraakt, maar ook het jaar van het Ketelhuis, en alles wat er nog meer speelde…

Het jaar begon al met zorgen

Begin dit jaar hadden we de zorg en het verdriet rondom het overlijden van mijn schoonmoeder. Daarna de zorg rondom haar huis dat leeggehaald en verkocht moest worden, al die spulletjes en herinneringen. Terwijl ik ondertussen aardig in paniek raakte, omdat ik zelf nog geen nieuwe praktijkruimte had gevonden en mijn oude ruimte moest verlaten. Maar in mei kwam  het Ketelhuis op ons pad: we konden het kopen, maar eerst moest ik de vergunning nog regelen om daar te mogen werken. Eind juni was alles formeel en konden we gaan verbouwen. Een kaal leeg ‘hok’ verbouwen tot praktijkruimte, en graag 1 september klaar voor gebruik: dat was mijn doel.

De hele zomer klussen

opening ketelhuisWat hebben we hard gewerkt, met name mijn man het fysieke werk, dag en nacht waren we ermee bezig. We waren in de zomer wel 3 weken in het rustige en serene Noorwegen, maar de dag na thuiskomst werd er weer van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat geklust. Dagjes chillen zaten er niet in, we gingen maar door en door en door. Alsmaar nadenken, keuzes maken, knopen doorhakken, dingen uitzoeken, materiaal kopen… en tussendoor nog enkele coachtrajecten. Omdat ik geen werkruimte had, reed ik de regio rond, om bij de mensen thuis te werken. En daarna weer dóór naar het Ketelhuis. Om dan weer het eten voor het gezin te verzorgen.

KLaar voor de start… af!

En het is gelukt, in september kon ik mijn eerste lessen en sessies houden, terwijl het klussen nog doorging. En toen alles uiteindelijk af was, besloot ik een officiële opening in te plannen, met alle stress en het geregel van dien. Ja, de wethouder zou komen, help, hoe regel ik dat allemaal? En vervolgens hè nee, de wethouder had weer afgezegd…. Mijn eigen project X kwam eraan, ik had geen idee hoeveel mensen bij de opening zouden komen, en regelde taart, koffie en thee en publiciteit. Terwijl in al die weken de praktijk bomvol zat!  De opening verliep gelukkig vlekkeloos en het klussen is voorlopig even klaar. Ik werk nog steeds zo’n 50 uur in de week, 4 avonden ook, en dat hakt er wel in.

Sssssst

Niet zo gek dus, dat mijn stem het begaf. En er kwam keelpijn, en oorpijn en hoofdpijn, eerst rechts, toen links… weken duurde het. Want ja, afzeggen is zo onhandig, dan moet ik het later inhalen. Stronteigenwijs…. Ik ging ook wat foutjes maken, dingen vergeten…Tussendoor heb ik in september en oktober nog 2 cursussen gedaan en ben met de inhoud aan het oefenen geslagen, dus de weekenden waren vaak ook geen gelegenheid tot bijtanken. En oh ja, ik heb ook nog een man en twee beginnende pubers thuis… en de cijfers die ik in Magister zie, die stemmen me niet altijd even blij. Ik voelde me echt geleefd de afgelopen weken.

kerstboom rustRustig het jaar uit

Maar dan eindelijk… is het nu december… kan ik rustig inademen en uitademen en denken: hè hè… ik voel geen pijn meer! Ik kan gewoon in het weekend samen met de kinderen de week doornemen, praten over toetsen en planningen, over motivatie, over sport- en andere ambities, over meidengedoe en wat ze meemaken op school. Met de kerstliedjes op de radio kom ik al helemaal in de stemming. En wat voel ik me fijn in het Ketelhuis!

Vooruitblik

Vorige week kreeg ik les over mijn stemgebruik, FF-SS-FF-SS oefen ik nu de ademgesteunde stem vanuit mijn buik (een bevalling is er niks bij). En ik ben aan het bedenken hoe ik minder avonden kan werken. En hoe ik méér onder schooltijd ga werken. Waar ik mijn aandacht de komende maanden op wil richten. Hoe ik mijn administratie nog meer ga automatiseren. Maar eerst straks de vakantie. Nieuwe aanmeldingen voor coaching zijn voor na de kerst. Ik kijk nu al uit naar de komende weken: kerstboom, top2000…. en in de kerstvakantie gewoon twee weken he-le-maal niets….

En dan 1 januari weer een feestje: dan bestaat mijn bedrijf 5 jaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *