Einde-schooljaar-stress: 10 tips om te overleven

 

Het komt jaarlijks tegelijk met de pollen: de einde-schoojaar-stress! Terwijl de agenda volloopt met allerlei sporttoernooien en dansrepetities voor de theatervoorstelling, met schoolreisje of afscheidsmusical, stromen de oproepen binnen voor hulpouders: voor de avondvierdaagse, voor de sportdag, voor het taxiën van de kinderen naar kweektuin of juffendag, of voor het helpen met techniek. Het wachten is nog op de oproep voor de jaarlijkse schoonmaakavond op school. En voor je het weet zit je zelf in juli puffend en hijgend in de auto naar Frankrijk, bedenkend wat je vergeten bent in te pakken. Hoe overleef je deze periode, zodat je straks rustig de vakantie in gaat?

 

10 tips tegen de einde-schooljaar-stress

 

1. Bereid voor wat je voor kunt bereiden: je wéét dat die laatste schooldag eraan komt, dus je kunt ook nú alvast een aardigheidje bedenken en uitzoeken voor de juf of meester.

2. Hou de agenda strak bij: wie wat waar wanneer. Wie doet wat. Zorg voor duidelijke structuur in de vorm van gemeenschappelijke agenda of planbord.

3. Beperk energieslurpende afspraken tot een minimum. Ontspannen met vrienden, ok, maar etentjes waarvoor je ook maar 1 minuut in de kookstress schiet: niet doeneinde-schooljaarstress mariette dietz coaching!

4. Zeg ook eens nee: je hóeft niet op alle oproepen voor hulpouders te reageren. Kies de dingen waar je ook wat energie van krijgt. En je hoeft niet op alles wat je kinderen willen ‘ja’ te zeggen. Pak deze periode als één grote oefening in het ‘nee zeggen’! Nee tegen dingen waar je geen zin in hebt, en ja tegen de dingen waar je wel zin in hebt.

5. Bedenk bij de dingen op je bordje: ben ík degene die dit moet doen? Móet ik dit nu doen? Zo niet, dan doe je het niet, of delegeer je het.

6. Probeer de dingen die je doet eens anders te bekijken, train jezelf in het omdenken: je bent niet de chauffeur van een groep kinderen op juffendag, maar je mag meekijken en meegenieten met je kind van wat het die dag allemaal voor leuke dingen beleeft. Je gaat niet een avond zinloos poetsen op school (terwijl je huis er nog erger aan toe is): je gaat gewoon heel zen boekjes afsoppen terwijl je gezellig met andere moeders bijkletst.

7. Bedenk bij de dingen die je moet doen: is het dringend? Zo niet… dan plan je het voor later in.

8. Pak je momenten om even te mijmeren over de vakantie die eraan komt, geniet van de voorpret, bestel een reisgids of kijk filmpjes over je bestemming, zoek alvast wat uitjes in de buurt of lees recensies over de omgeving.

9. Neem ook je momenten voor bezinning: sta er ook bij stil dat je kind weer een jaar heeft afgerond. Wat was het voor een jaar? Wat heeft het allemaal geleerd? Wat kan het volgend schooljaar nog meer leren? En jij als ouder, hoe vind je dat het allemaal gegaan is? Wat zou je volgend schooljaar anders aanpakken?

10. Geniet! Dit is het Leven, niet een fase waar je doorheen moet, of een periode die je snel achter je wilt hebben: geef aandacht aan leuke en positieve dingen, benoem ze, plan spontaan even een avondje weg, of een picknick op een strandje als het mooi weer is. Dát zijn de dingen die het leven leuk maken.

mariette dietz coaching

 

Foto bedankt juf: Pinterest/Welke.nl
Foto kinderen: Flickr/Vladimir Pustovit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *