Afscheid en een nieuw begin

Voor het eerst sinds weken voel ik rust! Na een heerlijke all inclusive vakantie en daarna nog een kampeerreis ben ik sinds half mei alleen maar bezig geweest: de kampeerzooi opruimen, een workshop van twee dagen in Friesland, pinksterweekend, bijlezen en –praten op mijn werk, coachingsgesprekken, elke avond afspraken…heb ik deze week opeens weer twee dagdelen hélemaal voor mezelf. En dat was nodig, want hoe leuk ook, het was allemaal Heel Veel! Want juist in deze periode neem ik vanwege een reorganisatie afscheid van het bedrijf waar ik ruim 12 jaar heb gewerkt, van de collega’s met wie ik zo fijn heb gelachen en samengewerkt.

Afhechten

afscheid mariette dietz coaching
Lieve kaartjes en afscheidscadeautjes die ik heb gekregen

“Zonder afhechten geen goede start”, staat in de toolkit voor managers binnen het bedrijf waar ik wegga. De afhechtingsperiode is inderdaad in volle gang: voor een groep van wel 1200 medewerkers, maar ook voor onze eigen afdeling van 26 mensen, van wie er maar liefst 16 moesten vertrekken. Een paar zoals ik vrijwillig met vertrekpremie, een paar omdat ze tijdelijk waren ingehuurd, een paar omdat ze zijn afgewezen op een functie die ze wilden. En er blijven dus ook 10 mensen, in onzekerheid over hoe het verder gaat en met verdriet over wie er weg gaan. Ga er maar aan staan! Deze week hebben we op een mooie manier afscheid van elkaar genomen, om toch even stil te staan bij deze zaken.

Wat probeer je te dempen?

Ik heb een aantal mensen gecoacht de afgelopen weken die op zo’n zelfde moment in hun carrière waren beland: afscheid van een oude fase, wat wil ik nu echt, en hoe ga ik daar nu handen en voeten aan geven? En gun ik mezelf de rust om dat uit te zoeken? En als iemand zó rent van het één naar het ander, dan kan ik ook vragen: wat probeer je te dempen? Door alsmaar bezig te zijn, hoef je zelf niet te voelen. Dat heb je ooit geleerd om jezelf te beschermen, en misschien ben je inmiddels zo gegroeid dat je dit luikje af en toe wat meer open kunt zetten… Begin gewoon eens met een paar minuten stilte.

Mijn plannen na dit afscheid

Ik ga dus vanaf nu op eigen houtje verder. Ik ga verder werken aan mijn droom: nog meer moeders helpen om meer grip te krijgen op hun leven, meer zelfvertrouwen en meer tijd voor zichzelf. Ik barst van de plannen van wat ik allemaal ga ontwikkelen en organiseren… stay tuned!
Alleen al de gedachte dat ik daar nu meer tijd voor ga krijgen maakt dit afscheid voor mij een feestje: het is onlosmakelijk verbonden met een nieuw begin.

En soms gewoon weer wat mijmeren…

“Je wenst jezelf oud” mopperde mijn leraar Grieks als ik vroeger in oktober al zat te af te tellen naar de volgende zomervakantie. Soms is het zó lekker om even uit het nu weg te fantaseren… juist als je net terug bent van vakantie en weer naar iets nieuws uit wilt kijken. Noem het dempen, noem het ontspannen… ik ben al aan het snuffelen welke uitstapjes we vanaf onze Italiaanse camping gaan maken komende zomer!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *