Geen tijd… of geen prioriteit?

“Dat jij daar tijd voor hebt zeg!”, hoe vaak ik dat wel niet gehoord heb. Het is ook druk ja: een baan, een praktijk, de kinderen die op dansen, voetbal, hockey en pianoles zitten, al die blogs en social media… Daar heb ik tijd voor ja. Of máák ik daar tijd voor?

Keuzes die je maakt

Een paar jaar lang ging ik 3x per week hardlopen: hup, om de dag de schoenen aan. Nu ik nog maar 1x per week ga, kan ik me niet voorstellen waar ik de tijd vandaan haal om vaker te gaan…mijn week zit vol. Toch? Maar een half jaar geleden was die tijd er nog wel! Blijkbaar deed ik toen andere dingen niet, of minder. Eigenlijk gaat het hier niet om de vraag of je ergens tijd voor hebt, maar of je ergens prioriteit aan geeft. Uiteindelijk zijn het allemaal keuzes die je zelf maakt!

Poetsen… of tijd voor jezelf?

tijd voor jezelf of poetsen Dietz CoachingLaatst plaatste ik een foto van mijn volle aanrecht op Facebook, met de vraag: ‘Kun jij rustig koffie drinken als je aanrecht er zó uit ziet?’. Dit gaf meer dan 100 reacties! De helft kon dat écht niet, er moet eerst opgeruimd worden, maar de andere helft vond dat de koffie daar echt niet minder van ging smaken. Ook dit heeft alles te maken met prioriteiten: kun jij kiezen voor tijd voor jezelf? Of moet er eerst van alles ‘af’ zijn? En wat stuurt nou waar je prioriteit aan geeft? En waarom werkt dat bij iedereen anders? Dat komt omdat we allemaal andere waarden en overtuigingen hebben.

Helpende en niet helpende overtuigingen

Als jij gestuurd wordt door de overtuiging ‘Zitten doe je pas als de boel aan kant is’ (die je misschien wel vanuit je familiesysteem hebt meegekregen), dan zul jij meer moeite hebben om ondanks het volle aanrecht te kiezen voor tijd voor jezelf. Zelf heb ik een innerlijk, rebels stemmetje dat zegt: ‘Ik moet niks!’. Dit stemmetje wil zich niet conformeren aan de rest, dit stemmetje wil dat ik doe waar ik zelf zin in heb… en dat ik dus ook af en toe gewoon de boel de boel laat. Soms zijn je overtuigingen belemmerend. Het leuke van overtuigingen is dat je ze kunt veranderen. En dan kun je er een helpende overtuiging van maken.

Waarden als bron van energie

In een coachingstraject doen we ook vaak een waardenonderzoek: welke waarden staan er in jouw top 3? Kun jij ze zo benoemen? Bij mij zijn het: 1. plezier, 2. vrijheid en 3. erkenning/gezien worden. Het ontdekken van de waarden die je gedrag sturen, is vaak een openbaring voor mensen: “Oh, nu snap ik waarom ik zo reageer!”. Als je dingen doet die passen bij jouw persoonlijke waarden, zul je daar energie van krijgen. Dan kan de drukste baan je niet moe krijgen. Mensen die altijd maar moe zijn, hebben vaak een ‘energie-lek’: je komt onvoldoende toe aan de waarden die voor jou belangrijk zijn.

Wat kun je hier nu mee?

tijd voor jezelf Dietz coaching

Het is dus van belang dat je weet wat voor jou belangrijk is! Is vrijheid een belangrijke waarde voor jou, dan is dat best een kluif als je kinderen je erg claimen. Ga dan gericht op zoek hoe jij die vrijheid een plek kunt geven in je leven: trek je eens een dagdeel terug in het weekend, draag de zorg even over aan een ander. Is competitie voor jou belangrijk? Schrijf je in voor hardloopwedstrijden, ga op een teamsport, ga records verbreken!

En heb je last van niet helpende overtuigingen? Dan zou je kunnen overwegen om eens met een coach te bespreken hoe je die verandert in overtuigingen waar je wél wat aan hebt…

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *