Zoek mee naar het groen

Zoek mee naar het groen

“Pfff ik heb helemaal geen zin om in mijn eentje te gaan sporten. Dan moet ik mijn spullen pakken, omkleden, het is zo saai, ik mis mijn team zo.”
“Maar je dóet het uiteindelijk wel!”

“Onze dochter is er zo mee bezig dat haar vader en zijn vriendin uit elkaar gaan. Ik vind het zo sneu voor haar”
– “Wat lief dat ze zo met hem meeleeft en wat fijn dat ze zich veilig genoeg voelt om het bij jou te durven uiten”

“Onze zoon zit uren te gamen en gaat pas op het laatst aan zijn schoolopdrachten, waardoor het altijd maar nét afkomt. Ik heb er zoveel stress van…”
“Hij kan dus heel goed op het laatst in actie komen én het op tijd af hebben?”

Positief denken

groen positief denken

Een van de belangrijkste lessen die ik de afgelopen jaren heb geleerd, is wat Kindercoach Tea Adema noemt: ‘Zoeken naar het groen’. Je kunt het positief denken noemen, je kunt het omdenken noemen.

Het gaat in elk geval verder dan ‘relativeren’ of ‘de boel omdraaien’. Want natuurlijk kun je iets naars niet zomaar omtoveren in iets leuks… dan zou de hele wereld allang happy-de-peppie zijn. En als je echt ergens mee zit, voelt het advies ‘je moet gewoon wat meer positief denken’ vaak nog beledigend ook.

Vertrouwen

Wat je wel kunt doen, is op een andere manier kijken naar het probleem: kijken wat er in dat negatieve toch wel positief is: dat is ‘zoeken naar het groen’. Niet alleen voel je je dan al beter, het geeft je daarnaast het vertrouwen dat je ook deze berg wel kunt overwinnen. En je weet: wat je aandacht geeft, groeit!

Oefening: zoek naar het groen

groen kijken, positief denken

Denk eens aan een probleem waar je nu best wel mee zit, iets van jezelf of gedrag van je kind. En bedenk dan eens antwoord op een paar van de volgende vragen:

 • hoe je in een eerdere soortgelijke situatie eruit kwam
 • wat er eerder wél hielp om je beter te voelen
 • hoe het ondanks dat negatieve tóch goed afliep
 • hoe je je ondanks alles tóch staande weet te houden
 • wie er wél zijn, wat er wél is
 • wanneer je je wél beter voelt
 • wat wil je wél doen of kunnen in deze situatie
 • wanneer het wél beter gaat met je kind
 • wat wil je in plaats van dit probleem
 • welke positieve eigenschap je kind wél laat zien met zijn/haar gedrag
 • wat er tussen al die ellende wél is gelukt
 • wat de positieve bedoeling van iemands gedrag was

Het gaat hier vanzelf

zoek naar het groen, positief denken

Het is niet anders, ik kan alleen nog maar ‘groen kijken’. Als ik met iemand praat, als ik aan het coachen ben, als er iets met onze kinderen is. Het maakt me rustiger en ook weerbaarder op momenten dat het even niet zo lekker gaat. Ik luister dus tijdens ook mijn coaching ook altijd of ik tussen alle problemen ook iets positiefs hoor, al is het nog zo klein: daar ligt mijn focus.

En soms moet ik me ook inhouden. Want soms wil iemand gewoon even lekker spuien. En erkenning krijgen dat het ook allemaal niet meevalt. Maar als je er echt wat aan wilt doen, en je beter wilt voelen, zoek daarna dan met me mee naar het groen. Want daar is ook het paadje naar een oplossing!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *