Help, hoe kom ik de schoolvakantie door?

In de vakanties hebben onze kinderen op woensdag en vrijdag een échte vrije dag: zonder BSO, zonder sporttrainingen, mét uitslapen, mét vader of moeder. Ik kan daar enorm van genieten. En neem me die dagen altijd voor om er iets bijzonders van te maken. Je wilt tenslotte dat ze later mijmerend terugdenken aan die leuke schoolvakanties waarin hun ouders altijd leuke dingen met ze ondernamen, nietwaar…?

Alles is stom

Helaas is de realiteit vaak anders. Tijdens het ontbijt kom ik met de plannen, en alsof ze het afgesproken hebben, is er nooit iets dat ze allebei willen: de een begint te juichen als ik ‘bioscoop’ zeg en de ander zegt ‘stom!’. En bij ‘zwembad’ is het weer andersom. Uiteindelijk hak ik geen knoop door en rommelen we de hele dag in huis. Volgens mij vinden ze dat nog het lekkerste ook, een beetje met vriendjes spelen, hangen, spelletje doen…

Dobbelen maar!

Laatst had ik weer zo’n enorm energieke mamabui. Nadat ik vriendinnen al jaren had horen praten over het succes van de ‘vakantiebingo’, besloot ik dat ook te gaan doen: je maakt een bingokaart met allemaal leuke (haalbare) dingen die je die dag wilt doen, en werkt ze zo een voor een af. Ik legde het uit aan de kinderen en we verzonnen samen een lijstje voor onze eigen ‘bingokaart’:

vakantiebingo in de schoolvakantie

Daarop stonden dingen als “Monopoly” “Mama geeft pianoles” “Picknicken” “Laura geeft dansles” “Vincent verzint zelf spel”  “Koekje en drinken”. Alles was genummerd van 1 t/m 12 en 2 dobbelstenen bepaalden steeds wat onze volgende activiteit was. Sja, aan het eind van de middag begreep ik pas waarom we nooit 1 hadden gegooid…

Een dag zonder gekibbel

Ze deden enthousiast mee met het verzinnen en uitvoeren van alle plannetjes. Zelden gaat een dag voorbij zonder gekibbel tussen Drollenkoekjes in de schoolvakantiebroer en zus. Zelden heb ik op een dag zóveel tijd aan de kinderen besteed… Waarmee maar weer bewezen is dat echte aandacht geven erg goed helpt. En wat hebben we veel gedaan! Bordspelletjes, een verzonnen behendigheidsspel, gedanst, muziek gemaakt, (drollen)koekjes gebakken, gegeten in een hut van 4 open paraplu’s met dekens erover, tennis en baseketbal gedaan… de dag vloog voorbij.

Het leukste van de schoolvakantie…

Aan het einde van de vakantie vroeg ik aan de kinderen wat ze deze vakantie het leukst vonden. En meteen riepen ze enthousiast: ‘De vakantiebingo!’  Ik heb zo het gevoel dat we dit nog eens vaker gaan doen…het is dan ook het ultieme poldermodel:

  • Ieder kan dingen opnoemen die hij/zij het leukst vindt
  • De onpartijdige dobbelsteen bepaalt de volgorde
  • Als een onderdeel je niet bevalt, weet je dat hierna weer wat anders volgt

En last but not least: voor deze niet-zo-knutselige mama de ultieme kans om een leuke vakantiedag met de kinderen door te brengen!

 

6 gedachte over “Help, hoe kom ik de schoolvakantie door?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *