Hoe hou je het leuk in de vakantie?

vakantie gezin gezellig

De vakantie komt eraan, zeeën van vrije tijd voor je kind: vrije tijd thuis, of ergens op een vakantieplek. Voor veel ouders is het wel een zorg: hoe houden we het leuk? Je wilt vast niet dat ze de hele dag op hun telefoon hangen, maar wilt ook niet de hele dag politie-agent spelen. Hoe pak je dat aan? In dit blog vind je mijn tips.

1.     Hou vooraf een gezinsgesprek

Het is belangrijk om vóór de vakantie met je kinderen te praten. Bespreek je zorgen en verwachtingen op een rustige en open manier. Over de lange autorit, of over de weken dat je thuis bent in de vakantie. Laat ze weten dat je  begrijpt dat ze willen ontspannen en genieten, maar dat er ook grenzen zijn om ervoor te zorgen dat iedereen zich prettig voelt. Als je kinderen inspraak krijgen in de gemaakte afspraken, voelen ze zich gehoord en zijn ze ook meer geneigd zich eraan te houden.

2. Stel duidelijke kaders

vakantie telefoon puber

De truc zit hem erin dat je je kinderen keuzes biedt binnen jouw grenzen. Dus wat is voor jou een harde grens? Bepaal dat eerst voor jezelf. En ga er daarbij alvast van uit dat er nog wat onderhandelingsruimte bij komt. Dus bijvoorbeeld ‘maximaal X uur op een dag beeldschermen’. Of ‘minimaal Y uur naar buiten’. Of vóór 12 uur ’s middags je bed uit’ zodat je in een bepaald ritme blijft. Of ‘geen geluid in huis na 23 uur ’s avonds’. En natuurlijk kun je ook enige huishoudelijke activiteit bij je verwachtingen zetten.

3. Bied keuzes binnen die kaders

Geef je kind vervolgens de vrijheid om keuzes te maken binnen jouw kaders. Wanneer doen ze wat? Ze hebben behoefte aan autonomie, en bovendien bevordert autonomie (zelf bepalen) hun motivatie om zich aan je kaders te houden. Je wilt bijvoorbeeld dat ze meer naar buiten gaan, geef ze dan een aantal keuzes die ze zelf kunnen aanvullen: fietsen, zwemmen, met vrienden afspreken. Of geef keuzes wat ze kunnen oppakken in het huishouden. Dit geeft ze een gevoel van autonomie en kan helpen om verveling te voorkomen.

4. Zorg voor structuur en routine

Het lastigste voor ouders is vaak de passiviteit, verveling en lamlendigheid. Sommige kinderen kunnen niet omgaan met lange lege dagen, die missen de houvast die je door het jaar heen hebt met schooldagen en weekendactiviteiten. Het kan helpen om een aantal vaste ijkpunten te hebben op de dag, gezamenlijk ontbijt/lunch, avondeten, samen activiteiten doen op de dagen dat je er ook bent.

5. Wees het positieve voorbeeld

hoe hou je het leuk gezin

Onderlinge ruzies tussen kinderen zorgen vaak voor veel irritatie en stress tijdens de vakantie. Moedig positief contact aan door samen leuke dingen te doen. Bordspellen, sportactiviteiten of samen bakken of koken kunnen zorgen voor een betere band tussen je kinderen. Als er toch conflicten ontstaan, blijf dan zelf rustig en sterk, zonder in discussie te gaan of te straffen. Je zult merken dat hoe rustiger jij blijft, hoe beter de sfeer in het hele gezin is.

6. Je eigen batterij in de vakantie

Om zelf het lichtende positieve voorbeeld te zijn, heb je wel energie en kracht nodig. Als jij uitgeput bent, ga je je eerder irriteren, uit je slof schieten en verspreid je een gespannen sfeer. Dus zorg ervoor dat jij goed opgeladen bent. Doe dingen voor jezelf, maak bewuste keuzes voor dingen die goed voor JOU zijn. Wissel elkaar af als partners, maak hierover ook afspraken voor de vakantie. Voor mij is dit bijvoorbeeld dat ik ging hardlopen voor iedereen op was. Of in mijn eentje een dag naar een stadje ging, of een stuk wandelen. Voor jou is het misschien heel wat anders.

7. Doe dingen apart van elkaar

vakantie met je kinderen

Als je als gezin op vakantie bent, splits dan eens op, doe dingen apart met één kind. Voor je kind is het een verademing om al jouw aandacht te krijgen, maar voor jezelf is het ook superleuk om zo 1 op 1 bezig te zijn met elkaar. Je praat heel anders met je kind als jullie samen op pad zijn, je krijgt andere gesprekken en kunt je extra inleven in de belevingswereld van je kind. Juist op vakantie is het fijn als je dit soort dingen kunt inbouwen, daar profiteer je door het jaar heen extra van.

8. Stel je verwachtingen bij voor de vakantie

Ja, zo aan het einde nog een héél belangrijke tip: verwacht niet teveel! Denk eens terug aan 2020, de lockdown, iedereen op elkaars lip. We werden toch vaak lichtelijk gek van dat 24/7 samen zijn. Door het jaar heen heeft ieder gezinslid zijn/haar eigen bezigheden en dan op vakantie MOET het ineens leuk en gezellig zijn zo allemaal samen. Dat gaat dus niet werken. Zelfs niet bij mij. Ik weet nog hoe mijn moeder me dan appt “Geniet je?” juist op de momenten dat ik helemaal doordraaide van frustratie. Lees hier over onze vakantie van twee jaar terug: Geniet je?. Dus: het is normaal dat het botst, dat het kraakt, dat het niet allemaal Instagrammable momentjes zijn.

gezin geen ruzie

Daarnaast is het ook normaal dat vakantie met jonge kinderen voor jou niet voelt als vakantie. Ik sta nog achter de uitspraak van mijn schoonzus, die 5 jaar voorliep met haar kinderen: elke vakantie lees je een boek méér. Hou je daaraan vast!

Ik wens je een mooie en gezellige vakantieperiode, geniet! 😊

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *