In 3 stappen van je stress af. HAP je mee?
Stijgt de spanning bij een toets of examen? Stress voor een sollicitatie of presentatie? Met deze methode leer je hoe je jezelf binnen een minuut rustig krijgt. Niemand die het ziet, je kunt het altijd en overal doen. De letters HAP helpen je de drie stappen herinneren. HAP je mee?
Stap 1: Houding
Recht je rug, kin omhoog, glimlach
Achtergrond: probeer je eens ongelukkig te voelen in deze houding. Je brein weet dat deze houding hoort bij een blije ontspannen toestand. Andersom ook: iemand met opgetrokken schouders, kromme rug en hoofd omlaag, herken je meer als verdrietig of ongelukkig. Niet voor niets wordt aan depressieve mensen geadviseerd om met de tandenborstel dwars in de mond een glimlach te ‘faken’. Door het opkrullen van je mond alleen al maakt je brein de juiste hormonen aan die bij een lach horen. Hier geldt echt ‘fake it till you feel it’!
Stap 2: Ademhaling
Let op je ademhaling. Zorg dat je meer tellen uitademt dan dat je inademt. Bijvoorbeeld 4 tellen in, 8 tellen uit.
Achtergrond: de meeste leerlingen met stress zijn allergisch voor ademhalingsoefeningen, ‘dat helpt bij mij niet’. En toch, het is wetenschappelijk bewezen dat het helpt, niet voor niets wordt dit bij meditatie, yoga en allerlei vechtsporten ingezet. Belangrijk bij ademhalingsoefeningen is dat je ze vooraf al oefent, elke dag of een paar keer per week. Niet pas op het moment dat je helemaal aan het flippen bent. Je brein moet het leren! En juist door de combinatie met de H en de P in deze methode, werkt de ademhaling als een tierelier.
Stap 3: Peptalk
Praat lief tegen jezelf, pep jezelf op! “Ik ga het gewoon doen”, “Ik kan het”, “Ik doe gewoon mijn best”, “Het komt goed”.
Achtergrond: vaak vertellen hulpverleners mensen met stress of angsten om dit soort ‘affirmaties’ te oefenen voor de spiegel, zinnetjes als: ‘Ik kan deze dag aan’, ‘ik heb zelfvertrouwen’. Het idee ervan is: hoe vaker je deze boodschap herhaalt, hoe meer je brein erin gaat geloven. Eigenlijk heb je het omgekeerde ook al tijden gedaan, maar dan met negatieve zinnetjes zoals “dat lukt me nooit”. Dus pep jezelf op! En let op: als je het slapjes zegt. zonder dat je er vertrouwen in hebt, dan gebeurt er niet veel. Daarom is dit pas stap 3 in HAP. Eerst je houding, dan je ademhaling en dan dit. Zeg het alsof je het meent! En als er mensen in de buurt zijn, kun je het ook zachtjes in jezelf zeggen, het hoeft niet hardop.
Ken je nog meer mensen met stress?
Deel dit artikel met wie het kan gebruiken! Mijn missie is het om mensen meer controle over hun stress en spanning te laten krijgen, zodat ze er niet zo mee worden overvallen. Niet urenlang praattherapie, maar oefenen hoe je jezelf en je brein beter kunt trainen en je hele systeem kunt kalmeren. In de Pubers met Faalangst podcast hoor je hier nog veel meer tips over en staan ook veel oefeningen voor leerlingen. Wil je meer hulp? Vraag dan een gratis kennismakingsgesprek aan.