Na het zien van deze video ging onze zoon wél aan het werk

Opeens zat hij uit zichzelf aan dat PO te werken. Zijn telefoon had hij in de gang gelegd. Daarna kwam hij beneden: “Ik denk dat ik het afgelopen uur meer gedaan heb dan de afgelopen keren bij elkaar.”

Er moet iets groots af deze vakantie. Nou ja, het moest al vóór de vakantie af, maar hij heeft uitstel gekregen. En omdat hij zo’n uitsteller is, verpest ik nu al zijn vrije dagen door erover te beginnen. Tot vandaag…

“Ik heb een filmpje over motivatie gezien. Wist je dat je er niks aan hebt, motivatie? Het gaat om gewoontes. Als iets een gewoonte is, hoef je niet telkens te denken ‘zal ik het nu doen of zal ik het straks doen?’ Net als met tanden poetsen, je doet het gewoon.”

Ik spits mijn oren. Wat is er met mijn kind gebeurd? Wie heeft hem betoverd? Wat is dat voor filmpje? Wie heeft het gouden ei uitgevonden dat mijn kind aan het werk krijgt?

Hij stuurt me het linkje door en ik open het vol verwachting. “How I studied for 12 hours a day for over a year”. Ik zie een jongen van 19 zitten in een donkere studentenkamer. Hij praat heel rustig en zacht. Ik check de lengte: 20 minuten! Welke puber gaat vrijwillig een praatfilmpje van 20 minuten afkijken? Waar zijn de flashy animaties? Ik dacht altijd dat ik zelf geen filmpjes voor pubers zou moeten maken, want ik ben toch veel te saai voor ze, maar blijkbaar weet deze aparte jongen toch te boeien. Dus ik ga er eens voor zitten:

James Scholz dus, uit Salt Lake City. Zijn kanaal is bizar om te zien: hij zit dagelijks 12 uur achter elkaar te livestreamen terwijl hij aan het werk is in dat kamertje met zijn kat en zijn PC. Iedereen over de wereld kan het aanzetten en meedoen. Daarbij hanteert hij de Pomodoro-techniek om gefocust te blijven. Aan de reacties te lezen zijn er ook echt mensen die zich hierdoor laten motiveren. En waarschijnlijk is dit voor hem ook weer een motivatie, eeh drive, om door te gaan.

Zijn belangrijkste lessen uit bovenstaand filmpje:

  • Ontdek het verschil tussen een fixed en een growth mindset. Ik weet niet aan welk filmpje hij refereert, maar zelf laat ik altijd dit filmpje zien aan pubers. Als je nooit veel moeite hebt hoeven doen, dan denk je dat er een ‘plafond’ is tot hoever je iets kunt leren. Als het dan een keer moeilijk wordt, dan denk je dat je daar niet slim genoeg voor bent. Dat is de fixed mindset. Terwijl de growth mindset meer gaat over het grrrrr-gevoel waar je doorheen moet als het niet meteen lukt. Het doorzetten om het tóch onder de knie te krijgen.
  • Waarom je niet zoveel hebt aan motivatie maar des te meer aan drive. Motivatie komt en gaat, dat is geen vast gegeven. Drive gaat dieper, wie wil je zijn in je leven, wat vind je belangrijk, wat voor persoon wil je worden?
  • Het belang van goede gewoontes. Door een vaste routine in je dag aan te brengen hoef je niet steeds na te denken wanneer je iets nu of straks gaat doen. Je gaat het gewoon doen, net als dat je je tanden poetst.
  • De winst van de formule: de kwaliteit van je werk = tijd x focus. En focus is hier de versterkende factor: hier kun je nog zoveel winst uit halen, en ook dat is te ontwikkelen.
  • Zorg voor je lichaam: een goede werkhouding tijdens het leren, maar ook voldoende beweging naast het leren.

Allemaal geen rocket science, zul je zeggen, en het zijn ook de dingen die we tijdens de training ‘Ik leer leren’ aan pubers leren. Maar toch, als zo’n jongen dat dan zelf vertelt, met de bijbehorende emoties, en ook nog met drie boekentips komt (wow, hij léést dus ook nog over hoe hij moet studeren), dan maakt dat toch weer heel wat anders los bij een ander. In elk geval bij die van ons. Misschien ook juist omdat hij er zélf op was gestuit bij het internetten…

Verwacht niet dat nu juist dít filmpje jouw kind gaat helpen. Maar stimuleer je kind wel om dit soort Youtubers op te zoeken, en iemand te zoeken met wie het ‘klikt’. Want zeg nou zelf, van de een neem jij ook meer aan dan van de ander…

Hoe motiveer je je kind? Gratis ebook

Ik heb al honderden pubers en ouders geholpen rondom motivatie. Wil je meer weten over motivatie, wat je vooral níet moet doen en natuurlijk vooral wat wél werkt? Vraag dan mijn nieuwste gratis ebook aan:
De 10 dingen die je NIET moet doen om je kind te motiverenEn natuurlijk ook wat wél werkt.
Je ontvangt het meteen in je mailbox zodat je snel aan de slag kunt met je nieuwe aanpak.

Eén gedachte over “Na het zien van deze video ging onze zoon wél aan het werk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *