Verplicht thuis door Corona – wat doe je met de kinderen?

Verplicht thuis… Wat doe je met de kinderen?

Corona, het woord komt zo langzaamaan mijn neus uit… maar feit is dat we aan deze nieuwe realiteit moeten wennen: de onzekerheid, de kinderen thuis, lessen op afstand… zelf werk je misschien ook thuis. Hoe ga je dat allemaal managen? Hoe zorg je dat jullie niet gek worden van elkaar? In dit artikel vind je heel veel tips om de komende periode goed door te komen.

Uitleg over Corona

Je kind heeft uitleg nodig. En liefst niet van vage websites, maar gewoon duidelijk en zo simpel mogelijk. Laat vooral het Jeugdjournaal zien met de special over Corona.

Daarnaast is er dit filmpje van ‘Geef me de vijf’ met heldere uitleg. Het is bedoeld voor autistische kinderen, maar fijn voor iedereen.

En ook dit filmpje is handig, het is zonder geluid en bedoeld als voorleesverhaal.

Blijf in een vast ritme

Laat je kinderen in het ritme dat ze gewend zijn: op tijd naar bed, op tijd opstaan, welke maaltijden doe je samen… Momenteel gaan er op social media mooie voorbeelden rond van een strakke dagplanning. Dit hoeft natuurlijk niet zo rigide, maar kijk naar de behoefte van je kind. Sommige kinderen passen zich gemakkelijk aan en andere hebben meer houvast nodig.

Regenboog voor het raam

corona tips kinderen thuis

Heb je al die Italiaanse regenbogen gezien aan balkons en ramen? (Zie deze slideshow). Allemaal schreven ze erop ‘Andrà tutto bene’ (Alles zal goed komen). Dat kunnen wij natuurlijk ook doen. Gewoon als teken van positiviteit om deze grijze dagen een beetje op te fleuren. Het schept een enorme band én het is een leuke creatieve activiteit voor je kind! Dus pak een oud laken, en gebruik je creativiteit: Alles zal goed komen!

Leefregels opstellen

Vanaf een jaar of 6 kun je best familieberaad houden over de leefregels van de komende tijd. Uiteindelijk beslis jij wat het gaat worden, maar ze mogen wel met ideeën komen, als het gaat om schermtijd, dingen voor school, omgang met elkaar.

corona tips kinderen thuis

Stel vragen als: wat willen jullie, hoe wil je je dagen indelen als je ook dit en dat voor school moet doen? Hoeveel schermtijd vinden jullie zelf ok? En hoeveel televisietijd? Wat vind je leuk om met mij/ons samen te doen? Wat gaan jullie doen als ik een paar uurtjes rustig moet werken thuis? Hoe houden we het gezellig?

Misschien is dit ook een mooi moment voor een goed gesprek met de puber die er niet zo goed voor staat: hoe kun je optimaal gebruik maken van deze extra weken, waarin je dingen kunt inhalen/herhalen/bijhouden, zodat je nog een mooie eindsprint kunt maken straks?

Nieuwe balans vinden als gezin

Een Italiaanse komiek grapte laatst dat Corona niet een virus is dat we van de vleermuizen hebben gekregen, maar dat het is verspreid door scheidingsadvocaten. Want met thuisquarantaine kan het niet anders dan dat het aantal scheidingen gaat stijgen – zei hij…

Dit is een heftige periode en helemaal voor gezinnen waar het misschien al niet zo lekker liep.

Wees je hiervan bewust en gun elkaar de ruimte, gun elkaar je buien, je angsten, je wanhoop, je gekkigheid. Slik je frustratie af en toe in, of uit het op een rustig moment. En blijf goed voor jezelf zorgen. Zorg dat jouw emmertje niet overloopt en dat je regelmatig even iets kunt doen om jezelf te herpakken. Zo zul jij positieve invloed op de rest van het gezin hebben.

De eerste avond van onze ‘lock down’ vlogen onze pubers elkaar al in de haren. Door zelf rustig te blijven kreeg ik ze allebei weer rustig, en konden ze allebei achteraf vertellen wat het misverstand was geweest. Als ik ook was gaan gillen, dan was het helemaal geëscaleerd…

Gratis minicursus “Meer harmonie in huis”

gratis minicursus harmonie gezin

Nog voor de lockdown had ik een gratis minicursus gemaakt voor ouders die een meer harmonie in het gezin willen. Juist nu we allemaal op elkaars lip zitten, komt deze wel extra goed uit: ga er iets mee doen, schrijf je in! Het zijn tips en oefeningen om je kinderen rustig te krijgen, maar ook om zelf rustig te blijven.

Het kost je niets… en het gaat je écht helpen om de komende tijd beter door te komen…

Kijk hier voor alle info over deze gratis minicursus “Meer harmonie in het gezin”. Zodra je je aanmeldt, krijg je meteen de eerste tips!

40 tips om jullie dagen op te leuken

Allereerst wil ik benadrukken dat vervelen helemaal niet erg is. En begrenzen ook niet. Dus als je kinderen beeldschermverslaafd zijn (wie niet…), dan mag je daar echt grenzen aan stellen. En als ze zich dan gaan vervelen, dan is lastig uit te houden, voor het kind én voor jou. Maar uiteindelijk groeien daar de creatiefste ideeën van.

Wil je een beetje inspiratie om de dagen door te komen?

  1. Laat ze een taal leren, bv Engels via een van deze sites
  2. Laat ze leerzame programma’s kijken zoals Klokhuis of andere interessante dingen via Youtube
  3. Beweging: in de tuin, touwtje springen, trampoline, hinkelen, ga eens googelen op wat je vroeger allemaal deed… En als je gewoon rekening houdt met afstand, kun je heus wel een boswandeling met ze maken.
  4. Bezoek een museum… vanuit huis: het Louvre, het Dalí museum
  5. Bekijk met Google Arts & Culture beroemde collecties
  6. Zoek samen recepten uit om te maken, iets lekkers of het avondeten
  7. Download leuke kleurplaten of mandala’s
  8. Doe leuke proefjes en experimenten via Proefjes.nl
  9. Luisterboeken: de bibliotheek heeft extra luisterboeken ter beschikking gesteld deze periode
  10. Knutselen: laat ze wat moois maken met dozen, eierdozen verpakkingen, kijk eens in de oud-papierbak. Knippen, kleuren, plakken… help mee met fantaseren, en knutsel vrolijk mee. Je wordt er heel zen van!
  11. Schrijf samen een verhaal/sprookje
  12. Laat ze in contact blijven met familie via telefoon of videobellen
  13. Maak popcorn en ga samen een (teken)film kijken, met alle gordijnen dicht voor het bioscoopeffect
  14. Voor alle hamsteraars met 20 pakken pasta: maak een ketting of iets anders moois van pasta, je kunt ze ook beschilderen
  15. Kijk samen naar alle foto’s die je op de telefoon of computer hebt. Of ga samen alsnog die albums maken, wat je al jaren van plan was!
  16. Bouw een hut in de woonkamer en ga daarin voorlezen
  17. Samen lezen
  18. Maak je eigen variant van de ‘vakantiebingo’
  19. Ga dansen op muziek
  20. Laat je kind een quiz maken met behulp van Google
  21. als je kamer groot is: een parcourtje maken, evt met hier en daar een briefje met opdrachtjes (opdrukken, springen, hinkelen), of een paar meter lopen met een dienblad met spulletjes erop… superleuke oefeningen voor de coördinatie en concentratie!
  22. collages maken van oude kranten en tijdschriften
  23. Kaartspelletjes
  24. Ga eens googelen op origami en maak de mooiste kunstwerken samen
  25. Tuinieren, in de tuin, in een pot op het balkon, op de vensterbank
  26. Doe het rijstexperiment, zo leerzaam! Praat lelijk tegen het ene potje en aardig tegen het andere potje, en zie eens welke er eerder verpietert…
  27. Maak een toneelstuk samen
  28. Ouderwets verstoppertje in huis spelen
  29. Bordspelletjes
  30. Mooie Disneyfilms kijken
  31. Dingen verstoppen en via ‘warmer kouder’ laten vinden
  32. Maak een stripverhaaltje samen
  33. Eigen kamer opruimen, kledingkast uitmesten, al dan niet samen met jou
  34. Als je een instrument in huis hebt: leer je kind muziek maken
  35. Kamperen in de woonkamer, luchtbed, nep kampvuurtje, marsh mallows, verhaaltjes vertellen, zaklamp
  36. Maak een speurtocht met raadseltjes door het huis. Of beter nog, laat je kinderen een speurtocht maken voor jou!
  37. Maak of schrijf iets liefs voor mensen die nu extra alleen zijn (bijvoorbeeld in het verzorgingshuis, of een familielid).
  38. Verzin een gekke vraag (wie heeft de meeste… wat is de grootste…) en ga samen via internet op zoek naar het antwoord
  39. Superpraktisch: laat ze meehelpen in huis en ga samen poetsen met een leuk muziekje op!

Tenslotte

corona tips quarantaine

Maak het jezelf niet te moeilijk als ouder. Er wordt niet verwacht dat je nu een perfecte ouder bent en al het schoolwerk van je kind 100% gaat managen. Maak er een mooie periode van, waarin je nóg meer samen bent dan normaal. Dit is een unieke situatie, waarin je samen unieke herinneringen gaat maken voor later. En hoewel je dus echt grenzen mag stellen aan beeldschermgedrag, besef ook dat deze schermpjes nu eigenlijk de enige manier zijn om met hun vrienden en vriendinnen in contact te zijn…

Schrijf je nu in voor de gratis minicursus voor meer harmonie in het gezin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *