Wees een ninja-ouder!

Wees een ninja-ouder!

Waarom gaat het bij ons altijd zo moeilijk? Dit is wat veel ouders zich afvragen… bij anderen lijkt alles veel meer vanzelf te gaan. Die ouders zijn geduldiger, die kinderen zijn rustiger, er wordt veel gelachen samen.

Doingggg even een reality check: denk je dat nou echt? Ben jij 24/7 aanwezig bij die anderen? Zelfs bij ons, mevrouw de opvoedcoach, escaleert het nog regelmatig: “En het is allemaal jullie schuld, jullie kunnen hem <haar broer> niet opvoeden en het is gewoon hopeloos hier in huis!”. Bam! Hoe ga je met zo’n verwijt om?

Gisteren las ik een mooie post van collega Femke Wester (volg haar!) over scheldende pubers, waarin ze ouders adviseerde: “Ga vooral niet terugpuberen”. Ik vind dat zo’n mooi advies. Dát is waardoor het vaak escaleert, dat we gaan terugpuberen:
“Ga jij maar eens kijken naar je eigen gedrag!”
“Alsof jij zelf zo lekker bezig bent!”
“Dan doe ik ook niks meer voor jou”

Flexibele tactieken

Wat het allerbeste werkt, is als jij als ouder de ninja bent. De term “ninja” verwijst naar speciale krijgers in het oude Japan, bekend om hun geheime operaties en guerrillatactieken. Hoe zou het zijn als jij vanuit het diepste geheim al jouw tactieken op de juiste momenten in weet te zetten?

Flexibiliteit is de sleutel hier. Als “ninja-ouder” ga je voortaan flexibel speuren naar de onderliggende behoefte van je kind om zo je tactieken slim aan te passen. Wees dus handig, oplettend en meegaand.

Master je emoties

Dat betekent ook dat dat je je niet meer zo laat opfokken, netter gezegd: dat je je emoties leert reguleren. En dat je (net als ik bij dat ‘jullie kunnen niet opvoeden’-verwijt) bij jezelf nagaat: “Wat van deze ongefilterde tips kan ik nog gebruiken als feedback, en wat hiervan is gewoon opgekropte frustratie van een boos en machteloos kind?”.

Leer je kind kennen

Wanneer luistert je kind wél naar je, wanneer gaat het beter? Vaak is dat na 10 keer corrigeren dat hij opeens wél naar je luistert – omdat je dan opeens die strenge blik en strakke lippen en ferme stem hebt, ‘the look’. Dat moment dat je kind beseft: “Oeh nu moet ik écht stoppen”. Leer daarvan, en zet die houding meteen bij de 1e keer in. Dat scheelt jullie beiden een hoop gedoe.

“Ja, maar ik wil ook gewoon dat het gezellig is”. Dat is weer die flexibiliteit: je kunt het best én gezellig maken én met een ferme stem ‘nee’ zeggen.

Om zo flexibel te kunnen reageren, helpt het ook als je je kind goed ‘leest’: wat maakt dat je kind zo dramt? Is het verveling, is het behoefte aan autonomie, is het aandacht zoeken, is het juist overprikkeling na een lange dag. Als je ervan uit gaat dat er altijd iets anders onder zit, dan kun je daar je energie op richten.

Zes ninja-tips

In het kort hier mijn ninja-tips voor jou:

  1. Wees je bewust van de veranderende behoeften van je kind en pas je tactiek erop aan
  2. Observeer gedrag, reacties en emoties van je kind, zodat je signalen snel oppikt
  3. Wees flexibel in je gedrag en stem het af op de behoeften en het temperament van je kind. En dat kan bij elk kind weer anders zijn
  4. Luister met aandacht, sta open voor dialoog en compromissen
  5. Leef je in: ga in de schoenen van je kind staan en voel hoe het voelt op die plek
  6. Geef je kind ruimte om in zijn of haar eigen tempo te groeien en zelfstandig te worden

Nieuw: gratis poster met antistress-tips
Heeft jouw kind last van stress of faalangst? Print dan deze mooie poster uit met tips en oefeningen, zodat je kind die altijd binnen handbereik heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *