Van angst naar durven

angst klimmen mariette dietz coachingEn daar stond ik dan, bovenin zo’n klimpark, en één voor één begonnen mijn collega’s aan het parcours over touwen, hoog boven de grond. Ik durfde niet. Uiteindelijk bleef ik over met een paar andere bangerds. En de begeleider keek ons stuk voor stuk vol verwachting aan: ‘wie gaat er nu?’

Wie gaat er nu?

Zoveel angst die ons tegenhoudt

Wat laten we ons toch eigenlijk vaak leiden door onze angsten, kijk maar eens mee:

Angst om jezelf te laten zien
Angst om voor jezelf te kiezen
Angst sowieso om keuzes te maken
Angst om verlaten te worden
Angst om te zeggen wat je werkelijk voelt
Angst om ervoor te gaan
Angst om nee te zeggen
Angst om de controle te verliezen
Angst om wat anderen van ons denken
Angst om hoe het met de wereld verder moet
Angst om onze kinderen

Als ik zo naar dit lijstje kijk, dan herken ik ze allemaal wel. Wat een belemmering toch, als je met dit soort angsten door het leven gaat? Straks is ons leven voorbij en zijn we alsmaar bang geweest. En heeft uiteindelijk niemand kunnen genieten van wat we allemaal hadden kùnnen doen, als we niet zoveel angst hadden gehad…

mariette dietz coachingWat als je het wèl zou durven?

Natuurlijk zijn er allemaal mooie technieken om van je angst af te komen. Die heb ik ook geleerd en toegepast. Die zijn vooral handig als zo’n angst je leven belemmert: als jij moet reizen voor je werk en je durft niet te vliegen. Maar wat doen we met al die angsten die ons zo op het oog niet enorm belemmeren? Maar op een diepe laag juist wél? Want stel je nou toch eens voor:

Je durft jezelf te laten zien
Je durft voor jezelf te kiezen
Je durft keuzes te maken
Je durft te vertrouwen in je relatie
Je durft te zeggen wat je werkelijk voelt
Je durft ervoor te gaan
Je durft nee te zeggen
Je durft de controle los te laten
Je durft het te verduren dat anderen anders over je denken
Je durft de wereld te vertrouwen
Je durft je kind te vertrouwen

Hoe zou je leven er dan uitzien? Hoe zou jij dan zijn? Wat zou jij dan anders doen?

En… hoe zouden je kinderen zijn, als jij dit allemaal zou durven? Hoe zouden ze naar je kijken, wat zouden ze van je leren? Hoe zouden ze opgroeien?

Durven: dat kunnen we allemaal

We kunnen allemaal ‘ja’ zeggen. En ‘ik ga ervoor’. En dat hebben we ook vast wel eens gedaan in ons leven, op spannende momenten. Haal eens zo moment voor ogen, waarop je dat gedaan hebt. Een situatie waarin je iets spannend vond, en het tóch hebt gedaan.

Wat voelde je op dat moment? Wat zei je tegen jezelf, dat maakte dat je het tóch deed? Een gevoel van ‘ik kan hier toch niet in m’n eentje achterblijven’, of een gevoel van vertrouwen ‘als zij het kan, kan ik het ook’, of een gevoel van ‘f*ck it, ik ga ervoor’? Of welk gevoel je ook had… Je deed iets van binnen, waardoor je er tóch voor ging.

En herinner je dan die overwinning erna: dat je tóch dat gesprek gevoerd hebt; dat je tóch die moeilijke piste afging; dat je tóch die relatie hebt verbroken.

“Wie gaat er nu?”bang durven mariette dietz coaching

Daar stond ik dus, meters boven de grond, en de instructeur zei ‘wie gaat er nu?’. De overgebleven collega’s staarden een beetje naar de grond.  En op dat moment dacht ik plotseling: “Hier wil ik niet bij horen”. Ik wilde bij die stoere collega’s horen, die ons al voorgegaan waren. Ik keek de man in z’n mooie ogen, en zei: “Ik!”.

 

 

Wil jij ook leren hoe je meer op jezelf kunt vertrouwen, en ondanks je angsten gewoon eens wat meer te dúrven? Doe dan mee met de online training Mamapower!

 

Foto vrouw met poncho: Pixabay/RondellMelling

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *