Doe jij ook zo druk?

Bovenaan ons lijstje goede voornemens staan niet afvallen of sporten, maar ons ‘minder druk maken’ krijgt prioriteit volgend jaar, zo las ik in het AD


Ik moest even goed doorlezen, gaat het echt om ‘je druk maken’ of gaat het om ‘een druk leven hebben’. Je kunt je om van alles en nog wat druk maken. Over gezondheid, werk, je kind, je schoonfamilie, de vluchtelingenproblematiek, Trump, de radio van de buren… zelf hoor ik vooral veel mensen om me heen die het heel druk hébben. En natuurlijk kun je je er ook druk over maken dat je het druk hebt…

Aan beide problemen is natuurlijk wel wat te doen. In dit blog lees je daar tips over.

Als je je erg druk maakt

… ga dan eens na wat er van binnen gebeurt: maak je je boos? Of maak je je zorgen? Heb je last van piekergedrag? Sommige mensen zijn echt eersteklaspiekeraars. Wist je dat we allemaal zo’n 50.000 verschillende gedachten hebben per dag? Als je uitgaat van 8 uur slaap, kom je in je wakkere uren toch zo op 3000 gedachten per uur. Als je goed bent in piekeren, zal het grootste gedeelte van die gedachten niet zo positief zijn: wat kan er allemaal mis gaan, wat mag er absoluut niet gebeuren of wat móet er gebeuren, wat moeten mensen wel niet van je denken of vinden…en wat moet je allemaal van jezelf en wat mag je niet meer doen…

Tips tegen piekergedachten

Er zijn op internet legio tips te vinden om van piekergedachten af te komen. Misschien heb je ze allemaal al geprobeerd? Van je afschrijven, focussen op positieve dingen, je aandacht op andere dingen vestigen, accepteren dat je niet alles onder controle hebt, meer bewegen… Ik las zelfs over het inlassen van een piekerkwartier per dag waarop je helemaal los kunt gaan!

Mijn tip: maak je niet druk over je piekergedachten. Ze horen bij je en zijn er niet voor niets. Bedenk maar eens waartegen ze je willen beschermen. Zie ze als wolkjes in de lucht die ook weer weggaan. “Oh daar gaat er weer een” en weg is hij weer.

schilderles

Wat in elk geval goed helpt, is als je iets om handen hebt waar je helemaal voor gaat. Iets creatiefs, iets sportiefs. Ga hardlopen tot je de 10 km aaneen kunt rennen. Volg een kookcursus. Of ga op schilderles…


Als je erg druk bent

…. dat is het andere probleem van ‘druk’: het gewoon heel druk hebben. Met een beetje geluk heb je dan niet eens de tijd om je druk te maken over dingen. Druk druk druk is natuurlijk iets van de afgelopen jaren: als ik een vriendin vraag hoe het op werk is, is het antwoord meestal “DRUK!” En als ik dan doorvraag of ze het naar haar zin heeft op haar werk, dan is daar even de korte verwarring. Want ja, misschien is druk ook wel leuk, en ook lekker. Ik kan er zelf ook wat van, roepen hoe druk ik het heb en hoeveel uren ik maak. Dat mogen er best wat minder zijn, maar hey, ik vermaak me eigenlijk prima!

Bereid zijn “in de schuld te staan”

Ooit leerde ik bij een training: “Als je het leven ten volle wilt nemen, moet je bereid zijn in de schuld te staan”. Ik begreep dat zinnetje nooit goed, maar het begint me steeds meer te dagen. Wil jij het leven écht leiden zoals jij wilt, dan moet je bereid zijn om je schuldig te voelen naar anderen toe.

De afgelopen weken heb ik zelf ondervonden… Ik vertelde een groep cursisten dat ik na de komende zomer met ze wil stoppen, om meer avonden thuis te zijn. Na mijn aanvankelijke trots op deze dappere zet, kwam het knagende gevoel: hoe kan ik deze mensen nou in de steek laten? Ze waren allemaal ontdaan en niet blij. Ik bleef bij mezelf herhalen: “Dit hoort erbij, dit is ‘in de schuld staan’”, je hebt voor jezelf gekozen.

Uiteindelijk ging ik piekeren van het schuldgevoel. Ik zette alle voors en tegens nog eens op een rijtje: die pubers van mij zitten heus niet op mij te wachten ’s avonds. En een jaartje extra in dit ritme kan ik echt wel aan. En het is ook zo’n leuke groep. Dus ik draaide mijn beslissing weer terug, we gaan nog een jaar extra door: en dat voelt goed zo.


Plussen en minnen

plussen en minnen

Kortom… ik ben ook ‘maar’ een mens en herken beide vormen druk maar al te goed. En dan quote ik mijn oude wijze moeder, die ook onder heel lastige omstandigheden bleef zeggen: “Ik tel de plussen en de minnen op en dan ben ik heel tevreden”!

En jij? ben jij tevreden over jouw ‘druk’?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *