Drie jaar ondernemerschap: ik ben jarig!

Met ingang van 1-1-2014 schreef ik mijn bedrijf in bij de Kamer van Koophandel, dus ik vier mijn 3e verjaardag als ondernemer! 3 jaar ondernemerschapIk weet nog dat iemand me destijds zei: het is hard werken en doorzetten, meestal merk je na drie jaar pas dat het wat meer vanzelf gaat lopen. En dat klopt!

Wat is er veel gebeurd sinds die dag bij de KvK… met vallen en opstaan leerde ik steeds meer wat wel en niet bij me past, wat wel en niet werkt… en ik ontdekte iets onverwachts: hoe LEUK ik het ondernemen vind!

Het eerste jaar

Het kwam natuurlijk niet uit de lucht vallen, die 1-1-2014. Daarvoor had ik al flink wat jaren aan opleiding achter de rug: NLP, systemisch werk, persoonlijk begeleider, kindercoaching, intervisie, bijscholing, oefenklanten…
In de eerste maanden van mijn praktijk was ik druk bezig met blogs schrijven, handig worden met WordPress en het bepalen van mijn visie en marketing. Het maken van mijn website www.dietzcoaching.nl had ik uitbesteed, en ik ben nog steeds superblij met dat originele ontwerp. Daarnaast maakte ik zelf een website voor dit blog, regelde een systeem voor mijn mailinglist en nieuwsbrieven. Ik zette een systeem op om mijn Facebookpagina actief te beheren en volgde experts op al die gebieden. Hoeveel challenges en webinars ik wel niet gevolgd heb! Mijn werkervaring in communicatie en functioneel beheer kwamen hierbij goed van pas. En zo kreeg ik een mooi plekje in de Google zoekresultaten en kreeg ik ook de eerste echte coachklanten.

Dipje in het ondernemerschap

Aan het begin van het tweede jaar zat ik in een dipje. Ik deed zoveel, zaaide veel, oogstte veel Facebooklikes en mijn blogs werden veel gelezen en gedeeld… alles straalde succes uit, maar een goed inkomen haalde ik nog niet uit mijn praktijk. Ik schreef een reflectieverslag voor mezelf en besloot om nieuwe dingen uit te proberen. Ik organiseerde maandelijks Moedercontact: inloopochtenden voor moeders. En ik stuurde mailings naar kinderdagverblijven en BSO’s om daar ouderavonden te geven. Vol goede moed ging ik adverteren en flyers verspreiden. Maar… de ochtenden ‘Moedercontact’ liepen niet echt. Hoe graag moeders online ook met elkaar kletsen, om in het echt bij iemand thuis (en gratis!) met elkaar te praten, dat was blijkbaar te spannend. En geen enkele reactie op mijn mooie mailing.

Zélf doen

Dan maar weer een nieuwe boeg: in 2015 ontdekte ik de kracht van online verkopen en ging ik mijn eigen online programma’s en challenges schrijven. Ik schreef een e-book dat je gratis via mijn website kunt aanvragen en bouwde zo een mailinglist op.
Tussen al het lawaai van marketingmensen koos ik mijn eigen pad: ‘zélf doen’ is ook wel een dingetje bij mij. En ik merkte dat het aansloeg. Ook ging ik de NLP Trainerstraining volgen. Ik leer leren HoofddorpZo leerde ik nóg beter mijn plek te pakken in workshops en filmpjes. Wat ben ik daar enorm uit mijn comfort zone gegaan. Het voor groepen staan vond ik zo leuk, dat ik ook besloot om weer Italiaanse les te gaan geven. Van oorsprong was ik daar immers voor opgeleid. In die tijd vond ik ook een eigen praktijkruimte. Dát maakte het organiseren van nieuwe dingen een stuk gemakkelijker! Alsof mensen het aanvoelden, kwamen er opeens meer coachklanten ook.

Training “Ik leer leren”

Vol energie gaf ik begin 2016 mijn eerste webinar, zo leuk! Ik experimenteerde wat af met Facebookadvertenties, nam soms teveel risico. Uiteindelijk kreeg ik er handigheid in. De cursus Mamapower rolde ik voor de tweede keer uit. Ik had hem uitgebreid met extra videolessen en audiolessen. Ik leer leren HoofddorpIk certificeerde mijzelf als trainer voor “Ik leer leren”, bouwde er een website voor en ging adverteren (zelfs op mijn bedrijfsauto!). Binnen no time had ik meteen mijn eerste groepje vol: dít was iets waar vraag naar was. En daarna stond het niet meer stil: het ene na het andere groepje, en individuele kinderen, steeds meer mensen vonden de weg naar mijn praktijk. Het afgelopen jaar heb ik aan minstens 40 kinderen een diploma uitgereikt voor ‘Ik leer leren’. Die kinderen komen na schooltijd, dus onder schooltijd en ‘s avonds kan ik het combineren met de Italiaanse lessen (5 groepjes).

Online cursussen voor ouders

Mijn verlangen was ook iets te bieden voor ouders van pubers. Dus maakte ik een online cursus voor ouders van pubers: ‘Help je puber het schooljaar door!’. Een intensief traject, dat  nu voor de 2e keer loopt. Een enthousiaste groep deelnemers die wekelijks hun huiswerkopdrachten insturen. En ook van Mamapower loopt nu een nieuwe en verbeterde versie. In alle drukte moest ik dit najaar plots verhuizen met mijn praktijk, maar nu heb ik ook wel een prachtige grotere en mooiere ruimte. Hier voel ik me helemaal op mijn plek! Ik heb er alweer veel kinderen mogen helpen, zelfs eentje aan de andere kant van de wereld, via Skype!

Terug naar NLP

NLP, daar begon het allemaal mee, daar heb ik me dit najaar ook flink in verdiept. In opdracht van een groot opleidingsinstituut heb ik een zelfstudie over NLP geschreven. Heerlijk om zo alle onderwerpen weer te doorlopen, het gaf me veel nieuwe inspiratie: nog meer oefeningen die ik kan gebruiken bij het coachen en trainen.

Volle kracht vooruit…

Nu is het eind 2016 en heb ik nauwelijks nog tijd om te bloggen en om mijn Facebook bij te houden. 1300 paginalikes op Facebook, 1500 mensen die mijn gratis e-book hebben aangevraagd, daar had ik niet van durven dromen! Plus nieuwe klanten die via via hebben gehoord dat ze bij mij moeten zijn… geweldig!
Met een trots gevoel sluit ik de eerste 3 jaar van mijn praktijk af. Een paar weken voor rust en bezinning, en dan vanaf half januari weer op volle kracht vooruit: Ik leer leren Hoofddorp3 nieuwe groepen voor Ik leer leren en 6 groepen voor Italiaanse les. Plus een stagiaire Toegepaste Psychologie met wie ik een mooie nieuwe training ga opzetten, zo leuk allemaal! Plus nog al die andere dingen die ik in 2017 wil gaan doen…

… maar eerst tijd voor reflectie

Want hoe blijf ik dit combineren met het gezin…? Op woensdagen rij ik soms 3x op en neer tussen werk en huis, naast de ritjes naar hockey en voetbal. En wekelijks drie vaste avonden weg van huis. Onze zoon zit in groep 8 met alle festiviteiten en keuzes die daarbij horen. Onze dochter zei laatst: “Mama je hebt het zeker weer druk hè?”. Slik. Ze hebben hun huiswerk en hun dagelijkse gedoetjes. Straks zijn ze opeens het huis uit. Daar genoeg tijd voor blijven vrijmaken, dat wordt mijn uitdaging voor 2017!

 

Drie jaar ondernemerschap!

 

2 gedachte over “Drie jaar ondernemerschap: ik ben jarig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *