Kerst overleven met je (schoon)familie? 10 tips!

Ik was een tijdje  terug met familie in een huisje. Als je echt alle onderbuikgevoelens snel aan de oppervlakte wilt krijgen, moet je een groep mensen een weekend in een klein huisje stoppen. Je krijgt dan een snelkookpan-effect en voor je het weet kookt de boel over… Iets soortgelijks kan ook met etentjes gebeuren. Genoeg mensen die zich vooraf al afvragen hoe ze dit jaar kerst overleven!

En als je er tegenop ziet…

Ben jij wat gespannen onder de drukte die komen gaat? Zorg dan sowieso dat je het volgend jaar anders gaat regelen: als jij dit jaar iets hebt gepland waar je geen zin in hebt, bedenk dan eens hoe je het wél zou willen. Waar en met wie zou jij het liefste de feestdagen doorbrengen? Je hebt een jaar de tijd om je hele omgeving aan je idee te laten wennen!

Voor nu alvast 10 praktische tips om er nu gezellige dagen van te maken. Heb jij nog meer tips? Vul ze dan hieronder aan!

Met deze 10 tips kun je met meer plezier de kerst overleven

1. Zorg dat je niet alleen staat.

Zoek vooraf al een maatje (je partner/broer/schoonzus), iemand die er ook bij zal zijn er net zo over denkt als jij, en spreek vooraf af hoe jullie er een gezellige dag van gaan maken.

2. Ga spelen!

Laat het kind in je tevoorschijn komen: stoei met de kinderen, haal geintjes uit, doe spelletjes, doe creatieve dingen, ga dansen. En kijk eens wie je mee krijgt!

3. Ga analoogtelefoons verboden

Spreek zo nodig af dat alle digitale speeltjes opgeborgen blijven, tijd voor analoge spelletjes en goede gesprekken!

4. Sluit je af van negativiteit

Voel je je wel eens gekwetst door bepaalde mensen die komen? Creëer een mooie gekleurde bal om je heen waarin je aardige en lieve dingen wel binnen laat, en venijnige woorden vanzelf laat afketsen. Wentel je in je mooie bal, glimlach naar iedereen om je heen, en laat alleen díe mensen bij je binnen die jij daar wilt hebben.

5. Ga naar buiten

Zorg dat jullie ook naar buiten gaan. Een wandeling met zijn allen, even de kinderen ‘uitlaten’, als jullie in beweging zijn gaan de gesprekken ook een stuk soepeler!

6. Wees nkerst overleven tipsieuwsgierig

Toon interesse in de ander, juist in de mensen met wie je weinig hebt. Maak er een uitdaging van om iets in die persoon te ontdekken wat jullie wél gemeen hebben. Of om achter iets persoonlijks te komen waardoor je die persoon beter begrijpt.

7. Omarm de imperfectie!

Geniet van alles dat nét niet goed gaat: het hoeft allemaal niet perfect te zijn. Leve de imperfectie!

8. Observeer iedereen

Verveel je je een beetje? Zoom uit en kijk als een vlieg op de muur naar het hele gezelschap: observeer hoe iedereen kijkt, wie met wie praat, wat mensen zeggen, hoe ze het zeggen, hoe ze lachen…

9. Sneak er even tussenuit

Ontsnap af en toe even, al dan niet met iemand met wie je graag even alleen bent. Even een luchtje scheppen in de tuin, even naar de keuken.

10. Hulp is fijn!

Ben je zelf de gastheer/-vrouw?  Vraag om hulp als dat nodig is, accepteer hulp met een dankbare glimlach: zo is het voor iedereen een feest! Ben je te gast? Bied dan zelf je hulp aan. Samen een klus klaren maakt het des te leuker!

Tenslotte…

Misschien denk je bij het lezen van deze tips wel… “Gelukkig heb ík ze niet nodig!” en des te beter. Wie weet zie je mensen om je heen die wel een extra arm of knipoog kunnen gebruiken, deel je geluk!

En misschien had je er juist heel wat voor overgehad, om nog eens kerst met je hele familie te vieren… dan is dit een extra moeilijke periode voor je. Koester de mooie herinneringen, en geef op jouw manier een ‘plek’ aan degenen die je mist: een speciaal moment om erbij stil te staan, een foto, een muziekje, iets wat bij je past.

Fijne kerstdagen voor jou en alle mensen die je liefhebt!
kerst overleven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *