Hoe maak je een planning voor je toetsweek?

Hoe plan je je toetsweek?

De een heeft hem nu voor de vakantie, de ander na de vakantie. En er zijn ook scholen die er gewoon helemaal niet aan doem: de proefwerkweek. Sommige leerlingen vinden het wel prettig, je kunt je een hele week focussen en hebt ook echt de tijd om te leren. Andere leerlingen worden er gek van: alle focus op die ene week.

Of je het leuk vindt of niet, een planning kan je redding zijn. Ik spreek ook wel leerlingen die er écht niet aan beginnen, om wat voor reden dan ook. Van mij hoef je ook geen planning te maken… maar als je zomaar wat doet elke dag, hoe zorg je dan dat je alles op tijd en goed genoeg hebt voorbereid?

Een planning voorkomt dat je stress of paniek krijgt, maar helpt je ook om gemotiveerd aan de slag te gaan. Als je elke dag precies weet wat je moet doen, dan weet je ook wanneer het af is en geeft dat een voldaan gevoel.

Wanneer moet je beginnen met je planning?

planner


De dag voor je toets pas beginnen met leren, dat lukte misschien nog in de brugklas, maar later niet meer. Wat dan? Een week van te voren? Twee weken?

Het juiste antwoord is: metéén na de vorige toetsweek. Dan start er een nieuwe periode met een nieuw hoofdstuk, nieuwe ronde nieuwe kansen. Zorg dat je alles bijhoudt, je huiswerk niet alleen maar maakt om het af te hebben, maar vooral om te checken of je alles snapt. Stel je vragen tijdens de les, doe actief mee. Doe je leerwerk ook als je geen overhoring verwacht. Maak alvast samenvattingen of mindmaps, zodat je dat later niet alsnog hoeft te doen. Als je dit de hele periode volhoudt, heb jij straks veel minder stress bij je toetsweek.

Lees je dit nu 1 of 2 weken voor je toetsweek, begin dan gewoon NU! Hoe meer je het kunt spreiden, hoe minder je per dag hoeft te doen. Kleine taken zijn gemakkelijker om mee te beginnen dan grote taken: die schuiven we liever voor ons uit.

Stap 1: wat moet je doen voor elk vak?

Als eerste moet je weten wat je per vak moet doen. Maak een overzicht onder elkaar van al je vakken, met daarachter precies wat de stof is. Dus bijvoorbeeld: geschiedenis H4 paragraaf 1 t/m 4.

Let ook op bij elk vak of er nog extra dingen door de docent zijn opgegeven: Powerpoints of PDF’s. Zorg dat je alles bij elkaar verzamelt en in het overzicht zet!

Stap 2. hoeveel tijd kost dit per vak?

Je weet nu per vak wat je allemaal moet doen. Nu moet je per vak gaan inschatten hoeveel uur dat kost. Dat gaat zo:

Eerst onderzoek je wat je allemaal moet doen, wat de kleinere brokjes zijn. Bijvoorbeeld ‘geschiedenis H4’ bestaat uit 4 paragrafen en begrippen. Dan moet je per paragraaf al dit doen: lezen, leren (stampen, samenvatten, etc), herhalen. En ook de begrippen leren en herhalen. Stel dat dat 1 uur per paragraaf is, en de begrippen een half uur, dan zit je voor geschiedenis al aan de 4,5 uur.

En dat voor elk vak. Dus bij ‘Frans unité 2’ kun je bijvoorbeeld deze onderverdeling maken: woordjes leren en 2x herhalen, grammatica lezen en snappen, grammatica oefenen. Misschien ook wel 4 uur in totaal.

Uitzoeken: hoeveel tijd heb je eigenlijk?

planning toetsweek

Nu weet je hoeveel tijd een goede voorbereiding op je toetsen in totaal gaat kosten. Je kunt ervan schrikken: wat? 50 uur? En toch is dit inzicht nodig. Want hoeveel tijd heb je eigenlijk beschikbaar? Je kunt niet 8 uur achter elkaar leren, zelfs niet in een weekend. En misschien heb je lange schooldagen en moet je nog werkenen/of sporten. Dus waar ga je die tijd vandaan halen?

Vul bijgevoegde weekplanner eens in om te kijken hoeveel tijd je beschikbaar hebt. Als dat bv 2 uur per dag doordeweeks is, en 4 uur op weekenddagen, dan heb je 18 uur beschikbaar. En je wilt 50 uur plannen. Dan moet je dus ruim 3 weken vóór de proefwerkweek al beginnen met leren.


Stap 3: wat ga ik wanneer doen?

Of je nou gewoon een A4-tje pakt en alle dagen op een rij schrijft, of een mooie tabel maakt, nu gaat het erom dat je voor alle dagen die je nog hebt gaat invullen: wat ga je die dag doen? En hoeveel tijd ga je daaraan besteden?

Vul precies in wat je gaat doen die dag. Dus niet ‘Gs’, maar ‘Gs par 1 lezen’. Of: “Gs par 1 leren’ of, als het al de 3e keer is: ‘Gs par 1 herhalen’. En je schrijft niet ‘Frans’, maar ‘Frans woordjes 1 t/m 50 leren via Quizlet’, of ‘Frans grammatica unité 3 oefenen’.

En zorg dat je planning leefbaar is: dat je ook ontspanning inbouwt. En tijd overhoudt om te eten en te slapen…

Twee keer “Ja, maar..”

1. “Ja maar, als ik zo vroeg begin vergeet ik alles”

Die hoor ik vaak als tegenwerping. En weet je: om dingen goed te onthouden is het júist belangrijk dat je ze een paar keer vergeet en opnieuw opslaat. Onderzoek heeft uitgewezen dat je dan het meest vastlegt. Daarom moet je dus genoeg herhaalblokjes in je planning inbouwen.

En bovendien, veel van je blokjes kun je al doen bij het maken van je huiswerk: je bent de hele periode al met de stof bezig, als je opdrachten moet maken. Waarom dan niet meteen extra veel aandacht geven aan de stof? Niet snel doorlezen om je opdracht te maken, maar heel aandachtig lezen, begrijpen, aantekeningen maken. Dan heb je straks geen 50 uur nodig bij je toetsweek.

2. “Ja maar, ik kan wel een planning maken, maar dan hou ik me er niet aan”

planner

Dit zeggen veel leerlingen. De vraag is: waar kies je voor, elke dag opnieuw. Wil je stressen aan het eind, wil je een laag cijfer, wil je je wentelen in je faalangst, dan moet je vooral doorgaan met uitstellen. Wil je er wat aan doen, wil je je goed voorbereiden, zodat je minder stress gaat krijgen bij het leren en bij de toets? Dan ga je vooraf al andere keuzes maken.

Helaas is er geen knop voor motivatie. Dat vertel ik kinderen ook en dan balen we samen. Maar het gaat niet om motivatie, als je daarop wacht kun je lang wachten. Het gaat om routines, discipline en gewoon dóen. Juist in het doen ontstaat de flow, niet tijdens het wachten tot je zin krijgt.

Cadeautje voor jou

En als je helemaal tot hier gekomen bent met lezen, heb ik nog een cadeautje voor je. Alle tips van dit artikel zijn verwerkt in dit stappenplan, waar je stap voor stap wordt geholpen een strakke planning te maken voor je toetsweek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *