Kinderen die het nooit eerlijk vinden gaan

Kinderen die het nooit eerlijk vinden gaan

“Ik vind het niet leuk dat jullie hem altijd zijn zin geven zoals gisteravond, dat verdient hij niet eens met zijn gedrag.”
Het hoge woord is eruit, tijdens een gezellige wandeling met onze dochter, die in een hevige innerlijke competitie met haar broer zit. Sowieso vindt ze veel dingen in het gezin oneerlijk: dat wij volwassenen meer mogen dan zij, is ook zo’n dingetje. In dit blog lees je tips hoe je hierover het gesprek met je kind aangaat.

“Alles draait altijd om hem, hij komt overal mee weg en hij krijgt altijd zijn zin. En bij het eten gaat het al-tijd over hem: óf het is dat jullie ruzie met hem hebben, óf het is dat hij bepaalt waar we de hele tijd over praten. En jullie komen altijd checken of ik in bed op mijn telefoon zit, en bij hem nooit”

Er gaat van alles door me heen tijdens deze verwijten:

  • pfff, daar gaan we weer
  • we zijn helemaal niet strenger tegen jou
  • het klopt niet, we zitten juist de hele dag op hém te mopperen
  • bij jou gaat alles juist prima, hoe kan het dat je dat niet ziet
  • als er iemand is met wie ik veel tijd doorbreng, ben jij het juist
  • waar komt dit toch vandaan?


Wat doe je in zo’n geval? Dat hangt natuurlijk ook af van de situatie en de sfeer. Maar als jullie tijd hebben, en je zelf ook de rust voelt, kun je hier een mooi gesprek over voeren. Zo gebeurde het ook tussen ons. Zo wandelend naast elkaar gaan gesprekken met je kind sowieso beter.

Zes tips voor als je kind het niet eerlijk vindt

Onderstaande tips helpen je om met je kind te praten over de oneerlijkheid. Ze helpen je ook om zelf rustig te blijven, wat in zo’n situatie natuurlijk helpt. De stappen zijn handig bij kinderen in alle leeftijden, je kunt je taalgebruik aanpassen naar jullie situatie en het begrip van je kind.

Tip 1: Hou je in

Je eerste neiging is om ertegenin te gaan. Zeker als je het onterecht of belachelijk vindt… En hoeveel gelijk je ook denkt te hebben, je helpt je kind er op dit moment niet mee. Probeer eerst op dezelfde golflengte te komen.

Tip 2: Voel even wat het met je doet

Ik kan zelf moeilijk tegen kritiek. En laten we wel wezen, als je kind vindt dat je oneerlijk bent, is dat toch wel een vorm van kritiek. Mijn eerste neiging is ook om te ontkennen of in de verdediging te schieten. Voor je het weet zit je in de Dramadriehoek. Soms schieten we in oude herinneringen van een vader of moeder of manager die kritiek op ons had. Als je eerst even bij jezelf voelt wat er gebeurt, blijf je vanzelf rustiger.

Tip 3: Geef eerst erkenning

als je kind het niet eerlijk vindt

Of je het er nu mee eens bent of niet: het is hoe je kind zich op dit moment voelt. En afhankelijk van je kind kan het ook moeite gekost hebben om dit te zeggen. Kijk maar eens: een rood hoofd, boos, verdrietig. Stel je kind gerust door erkenning te geven: “Wat rot is dat hè, als het zo oneerlijk voelt”. En dan kun je gewoon even een stilte laten vallen. En je kunt vragen naar nog meer voorbeelden.
Hou daarbij tip 1 en 2 in je achterhoofd: hou je in en ga er niet tegenin.

Tip 4: Vertel hoe het voor jou is

Er zijn mensen die bij alles wat ze zeggen en doen meteen al bedenken hoe dat voor de ander is. Mensen die alsmaar zorgen voor anderen – met als uiterste risico dat ze burn-out te raken. Maar er zijn ook heel veel mensen die in eerste instantie vooral met hun eigen gezichtspunt bezig zijn. Ook voor kinderen is dit heel normaal. Je helpt je kind de blik te verruimen door enkele voorbeelden vanuit jouw perspectief te vertellen:

“Ik deed toen zo tegen je zus, omdat ze vanmiddag  had verteld wat er in haar vriendinnengroepje was gebeurd. Ik wilde haar even opvrolijken.“

“Toen papa en je broer ruzie hadden voelde ik me rot over de sfeer. Dus zei ik het vooral om het weer gezellig te krijgen”

“Soms is het voor mij als moeder ingewikkeld om hierin de juiste keuzes te maken.”

Tip 5: Vraag je kind wat hij/zij anders zou doen

“Hoe zou jij dit aanpakken als je vader/moeder was?” Deze vraag helpt je kind ook weer om na te denken vanuit de positie van een ander. Je hoeft de tip van je kind echt niet op te volgen, jij bent de ouder en jij bepaalt je grenzen. Toch geeft dit soms leuke gesprekken en bovendien geef je ook aan dat je de mening van je kind serieus neemt.

Tip 6: Bedank je kind dat het zo eerlijk was

Als je dan een fijn gesprekje heb gehad, kom dan nog eens terug op het begin: “Wat fijn dat je hier eerlijk over begon. Ik vind het soms moeilijk om te horen, maar ik vind het vooral fijn als je dit soort dingen met me deelt.” Ook hiervan bloeit je kind op en zet je de deur open voor latere/grotere zorgen.

Hoe zat het met jou vroeger?

Sommige kinderen hebben van jongs af aan al een gevoel dat ze iets tekort komen. Die letten altijd op of de snoepjes en het vlees eerlijk verdeeld worden. Het kan dat dit iets uit je familiesysteem is: kijk maar eens hoeveel aandacht jij vroeger kreeg, of hoe het voor je partner was als kind. Kinderen nemen soms onbewust dingen van ons over. En dan is het vooral een interessante spiegel voor jezelf: aaaah… misschien komt het daarvandaan. Het helpt echt wanneer je het gesprek volgens bovenstaande tips aangaat. Hoe rustiger jij eronder blijft, hoe beter je kind met dit stuk om leert gaan. En hoe beter het voor jullie band is!

Hoe het bij ons afliep…

Tijdens dit gesprek was ik met onze dochter aan het wandelen in de duinen. Tijd genoeg voor alle stappen, en voor het denken in oplossingen. Uiteindelijk erkende ze dat deze Corona-thuistijd voor haar broer misschien wel lastiger was dan voor haar. En gaf ze me zelfs tips om het gesprek met hem aan te gaan.

De volgende dag vroeg ik haar broer: “Tegen wie zijn wij strenger, vind je, tegen jou of je zus?”

Hij dacht even na. “Tegen mij, zeker weten”.

Gelukkig maar… dacht ik bij mezelf!


Hebben jouw kinderen veel ruzie?

In de online training ‘Van ruzie naar rust‘ leer je hier beter mee omgaan, zodat ze hun ruzies ook beter zelf leren oplossen. Resultaat: beter contact tussen je kinderen én meer rust voor jou. Klik hier voor alle info!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *