Kinderen die vragen stellen

Heb jij dat ook, een eigen plekje op de bank? Aanvankelijk zit je nog samen innig gearmd op dezelfde bank, en een paar jaar later neem je als vanzelf allebei je eigen plekje in voor de tv. Werkt prima, tótdat de kinderen opeens langer opblijven en de status quo verstoren…

Bankverschuiving
Tot nu toe gingen onze kinderen altijd naar bed vóór wij tv gingen kijken. Natuurlijk hebben ze hun eigen Klokhuis en Jeugdjournaal, maar onze eigen tv-tijd begint na half negen, in onze vaste posities. Tot het WK. Je weet wel, toen we na rijp beraad de kinderen langer lieten opblijven om naar het Nederlands elftal te kijken. Het ging niet alleen mis vanwege de bank (in plaats van ‘hij op bank 1 liggend, met geconcentreerde voetbalblik’ en ‘zij op bank 2 zittend, met Twitter en Facebook binnen handbereik’ zaten er opeens nog 2 kleinere versies van hij en zij naast). Wat ook nieuw voor ons was, was het spervuur aan vragen.

Waarom-fase
Sommige kinderen hebben zo’n fase die jaaaaaren duurt: vragen stellen. Als pedagogisch verantwoorde en zelfbewuste ouder geef je altijd geduldig antwoord. Geweldig om die sponzen van kinderhersentjes te vullen met nog meer kennis en wijsheid. Maar op een gegeven moment is het gewoon irritant. Zeker voor een man die zich liever op één ding tegelijk focust: de wedstrijd.

De 20 vragen die een kind kan stellen als je voetbal kijkt
Om een idee te krijgen van de frequentie en de inhoud, heb ik tijdens een wedstrijd zijn vragen eens bijgehouden. Dat geeft wel een beeld:

  1. Hoe zag Arjen Robben eruit toen hij klein was?vragen stellen dietz coaching hoofddorp
  2. Welk land heeft de minste supporters?
  3. Wat is racisme? Is Van Persie tegen zwarte piet?
  4. Wat schrijft van Gaal op?
  5. Is Cillessen een goede keeper?
  6. Is er nog iets bijzonders op het WK gebeurd?
  7. Heeft een keeper wel eens rood gehad?
  8. Wie heeft ontdekt dat de wereld rond is?
  9. Heeft hij pijn, denk je?
  10. Verdien je als voetballer heel veel geld?
  11. Is Louis van Gaal ook wel eens voetballer geweest?
  12. Is het ooit 15-0 of 20-0 geweest in een WK?
  13. Hoe oud moet je zijn om in het Nederlands elftal te kunnen spelen?
  14. Waarom blijft Robben altijd lachen?
  15. Hoe duur is de gouden beker?
  16. Zijn de meeste goede voetballers links?
  17. Waarom is Robben eigenlijk geen aanvoerder?
  18. Waarom laten ze niet in beeld zien als er iemand op het veld rent?
  19. Hoe kunnen ze nou de beste keeper van het WK kiezen, dat ligt toch aan zijn team?
  20. Wie is Maradona?

Mama to the rescue
Op een gegeven moment kreeg hij van vader zelfs een vraagverbod opgelegd. Maar dan boft deze jongen natuurlijk dat hij ook een moeder heeft die én graag meer dingen tegelijk doet én altijd Google bij de hand heeft! Al wist zelfs Google niet op alles een antwoord…. En zo was dit WK een mooi voorproefje van hoe het over een paar jaar gaat als de kinderen al-tijd opblijven: allemaal een nieuw eigen plekje op de bank, en twee extra stemmen die ook een mening hebben over wat ze (willen) zien op tv. We gaan er gewoon langzaam aan wennen. Op naar EK16!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *