Zo kun je meer van het ouderschap genieten

Ik herinner mij nog dat ik bij de geboorte van onze oudste op een van de felicitatiekaartjes las:

Wel genieten hoor, het gaat zó snel! Voor je het weet zijn ze het huis uit!

Pfff… daar lig je dan in je kraambed. Wél genieten hoor! En dan komen de hectische jaren, de kleine en grote zorgen, de drukte van het leven: opvoeding, relatie, werk, ouders, sporten, vriendinnen… En dan ook nog even genieten.

1. Creëer een routine

Of het nu gaat om het ochtendritueel, een wandeling met je peuter, de boterham tussen de middag, de avondmaaltijd, huiswerk overhoren, het bedritueel: laat de dingen op een dag telkens in dezelfde volgorde gebeuren en op dezelfde plek. Zo hoef je er zelf steeds minder bij na te denken, maar ook voor je kind schept dit duidelijkheid. Het weet waar het aan toe is en hoeft minder vaak inspanning te leveren aan het begrijpen wat er van hem of haar verwacht wordt. Waardoor je ook minder snel in conflictsituaties terecht komt. Tip bij jonge kinderen: je kunt ook zelfgemaakte pictogrammen ophangen, zodat ze visueel zien wat de volgorde van de dag is (zoek eens op ‘dagritmekaarten‘)

2. Hou je aan de routine

Natuurlijk hoef je geen rigide schema’s aan te houden, en kun je het in de weekenden weer anders doen, maar ze geven je wel houvast. Ben je iemand die meer van de spontaniteit van het leven houdt, dan kan het een uitdaging zijn om je routines aan te wennen. Uiteindelijk zal het jou ook veel tijd schelen als je over deze dingen minder na hoeft te denken, en kun je sneller schakelen als iets een keertje afwijkt van je routine.

3. Doe meer leuke dingen samen

Je kunt natuurlijk leuke dagjes uit plannen, naar bijvoorbeeld speeltuin, bos of kinderboerderij, maar ook binnenshuis is genoeg te bedenken wat je samen met je kind kunt doen: koekjes bakken, dansen, gamen, bellen blazen, stoeien, spelletjes, samen een mandala inkleuren, of een nachtje bij elkaar logeren… leuke dingen doen met je kindKinderen genieten van alle 1-op-1-aandacht die je kunt geven. Echte aandacht geven, even al je elektronische afleiding uitzetten/opzij leggen. En wat is er nu leuker dan samen plezier hebben en dingen ontdekken? Maak het kleine kind in je wakker en ga spelen!

4. Pick your battles

Je hoeft niet van alles een strijd te maken. Dat is wat we met ‘pick your battles’ bedoelen. Ga na op welke punten je écht niet in wilt leveren, en op welke punten je wat gemakkelijker kunt zijn. Je leest altijd dat ouders consequent moeten zijn, maar daar ben ik het niet altijd mee eens. Zelf ben ik soms ook sneller geirriteerd dan anders. Als mijn kind moe of boos is, ben ik minder gebrand op beleefdheidsvormen dan wanneer het lekker in z’n vel zit. Soms helpt het om even de teugels te laten vieren…

5. Wees helder

Veel misverstanden ontstaan omdat we niet helder genoeg zijn in onze boodschap. Het kan zijn dat je stem wel nee zegt, maar je lichaamstaal of toon niet. Of dat we onvoldoene contact gemaakt hebben, waardoor onze boodschap niet zo is aangekomen als we bedoelden. Als je kind niet doet wat je vraagt, neem dan als uitgangspunt dat jij blijkbaar anders had moeten communiceren. Vraag jezelf af wat je de volgende keer beter kan doen, om je boodschap (vraag, verbod) nóg beter over te brengen. En check of je kind het ontvangen heeft op de manier zoals jij het bedoeld hebt.

6. Geef het goede voorbeeld

Je kind kopieert jouw gedrag. leuker ouderschap tipsLaat dus zoveel mogelijk het gedrag zien dat jij bij je kind wilt zien. Je hoeft heus niet perfect stoïcijns door het leven te gaan: je bent een mens van vlees en bloed. Blijf rustig, laat je emoties zien én laat zien dat ze niet met jou aan de haal gaan. En als je hulp nodig hebt, vraag dan ook om hup, bijvoorbeeld bij kleine dingen in huis. Zo leert je kind ook bij zijn of haar dingen om hulp te vragen.

7. Zorg voor een netwerk

Je bent ziek of moet onverwachts weg voor je werk, of school belt dat je kind ziek opgehaald moet worden, terwijl jij op het punt staat een presentatie te geven. Of je nu alleen voor je kinderen zorgt of ook een partner in huis hebt, je kunt niet zonder een netwerk om je heen. Maak contact met andere ouders van de kinderopvang of van school, met de buren, met mensen die je op verenigingen ontmoet. Wie weet kun je een ander een keer uit de brand helpen, of kunnen ze iets voor jou doen als dat nodig is. Durf dus ook om hulp te vragen op de momenten dat je dat nodig hebt!

8. Leer nee te zeggen

Weet je van jezelf dat je vaak teveel op je bordje neemt? Dan is het echt belangrijk dat je vaker nee leert zeggen. Bedenk ook wat een krachtig voorbeeld je je kinderen daarmee geeft: je wilt toch niet dat zij later ook iedereen over hun grenzen heen laten lopen? Nee zeggen is een vaardigheid die je gewoon kunt leren en oefenen. Op een manier die bij jou past. Belangrijker is natuurlijk dat je inzicht hebt op de dingen die wel en niet wilt doen: waar zeg je ja tegen en waar zeg je nee tegen? Wees je bewust van wat jij belangrijk vindt. En hou nieuwe vragen of taken even langs je eigen ‘lijst’: wil ik dit écht? Of zeg ik ja omdat ik geen nee durf te zeggen?

9. Zoek een uitlaatklep

We hebben allemaal een uitlaatklep nodig: een plek waar we ons even kunnen verliezen in een bezigheid die we fijn vinden. creatief werken uitlaatklepOf het nu een sport is, of een rustig bad, of een vriendin bij wie je je verhaal kwijt kunt, of een wandeling in de natuur, of iets creatiefs of muzikaals… zoek iets wat bij jou past, waardoor jij weer even helemaal tot jezelf kunt komen. Zodat jij je batterij op kunt laden om de dagelijkse dingen weer vol energie tegemoet te treden!

10. Go with the flow

En ook al is daar je routine, en kun je nee zeggen wanneer dat nodig is… er zullen altijd situaties zijn die onverwachts op je af komen waar je toch mee om moet leren gaan. Ook in de opvoeding. moeder kind plezierAls je net denkt te begrijpen hoe je kind werkt, sta je alweer voor het volgende opvoedkundige dilemma. “Verandering is de enige constante in ons leven”. Jouw capaciteit om hiermee om te gaan, om mee te buigen in de wind, om mee te surfen over de golven, bepaalt hoe lekker je in je vel zit. Misschien vraag je je af: “Hoe doe je dat dan?”. Accepteer de verandering en volg je telkens intuïtie. Wees nieuwsgierig naar wat je tegenkomt… en ga lekker genieten!

 

 

Foto’s:

Moeder en zoon: Pixabay/LisaLiza
Moeder en dochter: Pixabay/kpgolfpro
Vader en zoon: Pixabay/PublicDomainImages
Moeder kust kind: Pixabay/Ben_Kerckx
Breiwerk: Pixabay/Sophieja23

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *