Zo snel gaat het bij een kindercoach

Zo snel gaat het bij een kindercoach

“Het gaat eigenlijk hartstikke goed,” mailt een moeder over haar dochter. “Ze lijkt als een blad aan een boom omgedraaid sinds we bij jou zijn geweest. Alsof ze zich realiseert dat ze wel wat overdreven reageert op bepaalde situaties en dit niet nodig is. We hebben amper kunnen oefenen omdat het zo weinig voorkomt”.

Onder moeders blouse

Ik denk terug aan het meisje, toen ze voor het eerst bij me binnenkwam. Als ik ook maar íets vroeg, kroop ze zowat bij haar moeder onder de blouse. En dat was eigenlijk ook de hulpvraag: ze was erg onzeker, piepte snel bij teleurstellingen, en was thuis erg snel boos als het niet ging zoals zij wilde. Wat heerlijk dat bericht van die moeder, over hoe goed het nu gaat.

Veranderen door te oefenen

kindercoach

Nu lijkt het misschien of ik in die weken een enorm traject met haar heb gedaan. Maar ik heb maar twee keer met dit meisje gezeten! En dat zie ik vaker bij mijn jonge coachklantjes. Het lijkt wel of een gesprek met zo’n ‘mevrouw’ toch even ander licht op de zaak werpt. De grootste winst is als het kind ontdekt dat het zélf kan veranderen, gewoon door te oefenen.

Nieuw gedrag aanleren

Ze leren bij een kindercoach dat ze eigenlijk al héél veel geleerd hebben sinds hun geboorte. Ze hebben bijvoorbeeld al leren lopen, fietsen en zwemmen. En dat ze nu nog iets moeten leren om van het ‘ongewenste gedrag’ af te komen, of liever gezegd: om níeuw gedrag aan te leren.
Een druk kind moet nog leren dat het soms handiger is om wat rustiger te doen. Een bang kind moet leren vertrouwen in zichzelf en zijn omgeving. Een hooggevoelig kind moet leren om niet alle prikkels zo heftig binnen te laten komen.

Sta voor stap bij de kindercoachStap voor stap

Als je eenmaal weet wat je nog moet leren, dan kunnen we gaan uitzoeken wat het al kan op dat vlak, waar het staat op de ladder, en hoe het kan oefenen om weer een stapje verder te komen. En welke talenten het al heeft om hierbij in te zetten. En meestal valt dat muntje dan heel snel…

Vicieuze cirkel

Voordat ouders hulp inschakelen, is er vaak al heel wat aan vooraf gegaan. En soms kom je dan in een vicieuze cirkel terecht: wat je aandacht geeft groeit, ook het negatieve gedrag. Ieder zit een beetje vast in zijn/haar eigen rol, zowel het kind als de ouders. Lees nog maar eens hoe het werkt in de Dramadriehoek. Het probleemgedrag verergert, ouders maken zich steeds meer zorgen…

En dan is het fijn als je er via deze kindercoach-route toch weer uit kunt komen! Zonder lang traject, zonder diep te graven, maar gewoon: wat is er nú nodig en waar kun je nú mee aan de slag?

Eén gedachte over “Zo snel gaat het bij een kindercoach

  • Mooi verwoord Mariette! Zo herkenbaar ook. Je hebt niet altijd een diepgravend onderzoek nodig om ouders en kinderen weer even op weg te helpen en dat scheelt ook wel een heleboel stempels, die kinderen het gevoel kunnen geven dat er wel iets heel erg mis moet zijn met ze. Wat een mooi vak hebben we toch 🙂 Veel plezier met je klantjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *