Ik ben 20 jaar oud en werk bij van der Valk: ik heb 8 tafeltjes in mijn wijk en allemaal willen ze wat van me. Afrekenen, nog een karaf wijn, drukeen schoon kleedje, extra mayonaise, het voorgerecht, afruimen… zo druk, overal zwaaiende armen:
“Juffrouw!”
“Mevrouw!”
Ik voel dat ik het niet red. Vastlopen heet dat in horeca-termen: black-out, totaal controleverlies. Zwetend word ik wakker…

Zo vaak als ik dit niet gedroomd heb! Ook jaren later nog, toen ik daar allang niet meer werkte. Juist in periodes dat ik het druk had op kantoor bij de bank, dook die droom weer op. Hij zat op een speciaal plekje in mijn hoofd, dat zo nu en dan even geactiveerd werd. Want druk maak ik me graag!

Bordjes draaiende houden

Zonder drukte kwijn ik weg… dan ga ik lanterfanten. De leukste herinneringen in mijn werkzame leven zijn de hectische periodes: waar ik als held alle bordjes draaiende hield op kantoor. Mariette de vaste rots in de branding, die overal raad mee wist en alles naar zich toegeschoven kreeg. Heerlijk!

Nu werk ik alweer een jaar voor mezelf. Niks hoeft. Geen baas die tegen me zegt wat ik moet doen. Niemand die mij klusjes toeschuift. Ik zou inderdaad kunnen gaan lanterfanten, dagen lang. Maar ik heb er de tijd niet voor. Ik neem er de tijd niet voor.

Kiezen voor druk

ik leer leren hoofddorpIk maak lijstjes. Ik maak plannen. Ik maak cursussen en trainingen. Ik schrijf een boek. Ik doe alle marketing en advertenties. Ik ga naar netwerkbijeenkomsten. En schrijf blogs en nieuwsbrieven. Oh ja, ik zou het haast vergeten, ik werk ook nog met klanten en cursisten! Ik coach moeders, kinderen, groepjes pubers. Ik organiseer online challenges, bouw daar websites voor, ik coach via e-mail, ik geef workshops… en dan geef ik ook nog 2x per week Italiaanse les, gewoon omdat ik dat kan. En omdat ik het leuk vind.

Druk zijn geeft energie

Veel van alles wat ik creëer, ligt nog onaf op de plank: genoeg werk voor de komende tijd! Ik kom er nauwelijks aan toe om het af te maken. Ik ken mensen die roepen dat ze zó aan vakantie toe zijn, dat herken ik echt niet: ik wil al mijn plannen uitvoeren, al mijn bordjes in de lucht laten draaien. Dát is waar ik energie van krijg!

Pas op de plaats

drukSoms maak ik mezelf gek met mijn actielijstjes. Dan neem ik even pas op de plaats: van wie moet je nou eigenlijk déze week die nieuwsbrief uitsturen? Van wie moeten er zoveel nieuwe blogs in? Dat doe je zélf! En als het een keer niet lukt, dan doe je toch gewoon minder? Er lopen ook nog 2 kinderen rond thuis, voor je het weet zijn ze het huis uit!

Hoe is dat bij jou?

Heb jij dat ook? Dat drukte wel leuk is, maar dat het je ook naar de keel kan grijpen? Is de balans ook even zoek?

Kijk dan eens bij de volgende tips:

Ontspanningsoefeningen
Last van stress of zorgen? Tussen deze 100 tips en ontspanningsoefeningen zul je zéker tips vinden die bij jou passen!

Grenzen aangeven
Ben jij iemand die graag anderen helpt? Die het moeilijk vindt om nee te zeggen? En geeft je dat stress? Met deze tips kun jij straks beter je grenzen aangeven.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *