Tips tegen examenstress

De eindexamens zijn bezig, ook hier in huis een dame die druk bezig is. Gelukkig zijn we er allemaal wel ontspannen onder.

Soms spreek ik gestresste leerlingen met ontspannen ouders. En soms juist gestresste ouders die klagen dat hun kind wel héél ontspannen en optimistisch de examens ingaat.

Maar vaak is er een kruisbestuiving tussen de stress van de ouder en die van het kind. We kunnen iets ook Groot maken, met of zonder woorden. We kunnen wel zeggen dat elk resultaat prima is, maar onze lichaamstaal of toon kan iets anders verraden. Van jongs af aan krijgen kinderen ingepeperd: toetsen zijn spannend, toetsen zijn belangrijk, je moet het wel halen. Daardoor vergeten we soms te relativeren en stijgt de spanning.

We kunnen iets ook Groot maken, verbaal of non-verbaal. Daar beginnen we al mee bij de Cito’s in groep 3… toetsen zijn spannend, toetsen zijn belangrijk. Daardoor vergeten we soms te relativeren en stijgt de spanning.

Dus… in dit blog tips tegen de examenstress, voor de kandidaten zelf, maar als het nodig is als ouder, pak ook je voordeel mee!

Tips tegen examenstress

Als je in de examenperiode zit, heb je als het goed is de meeste voorbereiding al achter de rug: alle stof is al behandeld, en vaak ook al bij de SE’s getoetst. Het belangrijkste dat je deze weken kunt doen, is zorgen dat je mentaal fit bent. Teveel stress kan ertoe leiden dat je niet meer helder kunt nadenken tijdens je examen en dat is zonde.

Je hoofd en je lijf reageren op elkaar: als je stress hebt in je hoofd, krijg je ook spanning elders in je lijf. Wil je rust in je hoofd, zorg dan dat je je lijf rustig krijgt.

Daarom moet je zorgen dat je fysiek in vorm bent, dus dat je goed voor je lichaam zorgt.

 • Ga lekker bewegen
 • Eet gezond
 • Drink genoeg water
 • Op tijd stoppen met leren en nog even ontspannen

Weet je trouwens welke voedingsmiddelen goed helpen tegen stress? Bananen, noten, vette vis, avocado en volkorenproducten. Zo zet je optimaal in op een goede afloop.

Om je stress onder controle te houden, is het belangrijk dat je dingen doet die positief werken op je hormoonhuishouding: niet teveel stresshormonen aanmaken en juist meer gelukshormonen. Dat doe je zo:

 • Ademhalingsoefeningen, bijvoorbeeld 4 tellen inademen en 7 tellen uitademen, een paar minuten lang. Hier lees je waarom dat zo goed helpt.
 • Fijn contact met leuke mensen opzoeken
 • Grappige filmpjes kijken, lachen zorgt altijd voor verlaging van je stress. Zelfs nep-lachen, probeer maar eens!
 • Knuffelen met een lief iemand of je huisdier
 • Lekker sporten, ga wandelen of een rondje rennen of lekker trainen met je team
 • In de buitenlucht zijn, zonlicht opnemen
 • Goed slapen: leg je telefoon op tijd weg, wandel een stukje in de avond. Zorg voor frisse lucht in je kamer en doe ontspanningsoefeningen om in slaap te vallen.

Heb je erg last van een vol hoofd? Een hele fijne oefening om snel je stress te laten zakken is deze: de HAP-methode. Die kun je zelfs vlak voor je examen doen als je al in die sporthal aan je tafeltje zit.

Daarnaast vind je in deze podcastaflevering een fijne oefening voor meer zelfvertrouwen. Ankeren is een manier hoe je zelfvertrouwen altijd en overal bij jezelf kan oproepen. Hoe meer je dit soort dingen leert, hoe rustiger je blijft tijdens je examen, waardoor je ook beter kunt focussen.

Ik wens je heel veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *