Ga je naar de brugklas? Lees dan deze tips!

Ga je naar de brugklas? Lees dan deze tips!

De overstap naar de brugklas is een spannende: opeens hoor je niet meer bij de oudsten maar bij de jongsten op school. Een grotere school, soms hele leerfabrieken, bij wie kom je in de klas? Naast wie moet je gaan zitten? Allemaal verschillende docenten… en nieuwe vakken…

Achteraf gezien was voor onze zoon in de brugklas de grootste shock het verlies van zijn vrijheid: in groep 8 kon hij nog urenlang hangen en gamen na schooltijd, met af en toe wat huiswerk, maar dat was opeens verleden tijd. Pas op de middelbare school ga je beseffen hoeveel vrijheid je eigenlijk had op de basisschool… Aan de andere kant is het ook een leuke nieuwe tijd, van nieuwe vriendschappen, interessante vakken, nieuwe docenten. Je gelooft het nu vast niet, maar voor veel volwassenen was de middelbare schooltijd de leukste tijd van hun leven!

Met onderstaande tips maak jij een flitsende start in de brugklas. Zijn het vooral je ouders die tips nodig hebben…? Kijk dan eens of ze wat hebben aan deze tips speciaal voor ouders!

tips brugklas

1. Een goede voorbereiding is het halve werk

Zorg dat je kamer netjes opgeruimd is en je bureau leeg. Als je in je kamer het overzicht hebt, is je hoofd ook rustiger en wordt het allemaal wat gemakkelijker. Misschien is het een idee om een planbord (whiteboard) op te hangen in je kamer, of een groot vel papier op tafel te leggen: hierop schrijf je dan wekelijks de belangrijkste dingen van die week (opdrachten, toetsen), en kun je alvast bedenken wanneer je daarvoor aan de slag gaat.

2. Leren kun je leren

Hoe leer je eigenlijk? Hoe deed je dat op de basisschool met topo, geschiedenis, Engelse woordjes? Voor sommige kinderen was het altijd een eitje: even een paar keer doorlezen en klaar! Het kán dat het nu op de middelbare school wat moeilijker wordt: je moet wat meer tegelijk leren voor een toets, en je hebt allerlei verschillende docenten die weer op een andere manier toetsvragen maken… In het begin moet je daar gewoon je weg nog in vinden. Veel mensen leren extra goed als ze eerst een samenvatting maken. Maar er zijn nog zoveel andere manieren: je kunt ook een schema of mindmap van aardrijkskunde maken. Je kunt zittend, liggend, of lopend leren. Je kunt zelf toetsvragen bedenken en jezelf overhoren. Hier vind je nog extra tips om dingen goed te onthouden!

3. Agenda? of alles digitaal?

Wen jezelf eraan om al je huiswerk op één plek te noteren. Het verschilt nogal per school hoe leraren met een systeem zoals Magister omgaan: op sommige scholen krijgen kinderen hun huiswerk óf mondeling op, óf via de app. Hoe hou je dan het overzicht? Tip: zorg dat je alles bij elkaar zet, ofwel in je papieren agenda, ofwel in Magister (of soortgelijke apps). Mondeling opgegeven huiswerk kun je ook in de app toevoegen, ga slim met dit soort oplossingen om! En zorg ook dat je dagelijks in zo’n app kijkt of er geen nieuwe dingen zijn toegevoegd… En was je een les afwezig, check dan bij je klasgenoten of je nog iets belangrijks gemist hebt.

4. Leer vaker kleine beetjes

Op de middelbare school kom je niet meer weg met ‘even de dag van tevoren leren’. Voor gewoon huiswerk (leren, lezen, maken) lukt het vaak nog wel, maar je gaat SO’s (toetsen) en proefwerken krijgen. Daarvoor moet je zóveel leren, dat het te laat is als je de dag van tevoren begint. Zorg dat je SO’s en proefwerken minimaal 3x goed leert, op 3 verschillende dagen.

5. Huiswerk skippen?

Je zult ontdekken dat huiswerk niet altijd gecontroleerd wordt. De verleiding is groot om dan ook maar niet te leren. Uiteindelijk heb je jezelf ermee. Stel dat je wekelijks een paragraaf geschiedenis moet leren, en na een maand een proefwerk over 4 paragrafen krijgt. Als je dan alles in één keer nog moet leren, dan is dat ontzettend veel. Leraren geven het niet voor niets in kleine delen op: zo leer je steeds een deel en hoef je na die maand alleen nog maar alles goed te herhalen. Dat scheelt je een hoop tijd en stress!

6. Slim plannen is meer vrije tijd

Zodra je rooster en je sporttrainingen bekend zijn, vul dan deze weekplanner eens in. Zo zie je straks in één oogopslag wat jouw volle en minder volle dagen zijn. Ben je bijvoorbeeld op maandag vroeg uit, en heb je op dinsdag een hele volle dag? Dan is het misschien slim om op maandag al dingen voor woensdag te gaan doen.

7. Sta op tijd op

Uitslapen is lekker, maar te laat komen is niet leuk. Veel scholen hebben daar passende straffen voor, bijvoorbeeld dat je een paar dagen extra vroeg moet komen. Wen jezelf eraan om gewoon op tijd op te staan, zorg dat je tas de avond ervoor al netjes klaarstaat met de boeken voor die dag. Dan heb je ook nog tijd om rustig te eten en te drinken voor je op pad gaat.

8. Leuk hè, groepsopdrachten?! @#$%*&%

Veel leraren maken hun vak leuker door groepsopdrachten te geven: “Vorm een groepje en ga een werkstuk schrijven over onderwerp X”. De een werkt graag samen, de ander wat minder. Zo’n opdracht valt of staat met het groepje waarmee je werkt. Zit je met allemaal kinderen die moeilijk in beweging komen of liever gaan keten, dan gebeurt er niet zoveel. Dus: als je groepjes moet vormen, wacht dan niet af wie er op jou af komt of wie er overblijven. Stap in het begin meteen op iemand af, zoek iemand die je leuk en enthousiast lijkt.

9. Vind je passie…!

Zorg dat je een leuke hobby of sport hebt naast school. Niet alleen om je fysiek te ontladen, maar ook gewoon om af en toe even met je aandacht bij heel iets anders te zijn. Als je alléén maar met school en huiswerk bezig bent tot je naar bed gaat, dan is het allemaal wel moeilijk vol te houden. Zoek iets waar je blij van wordt, waar je leuke mensen ontmoet, waar je naar uit kunt kijken.

10. Tip voor gamers…

Ben je een gamer? Een van de lastigste dingen is dan om je tijd tussen gamen en huiswerk te verdelen: die spelletjes zijn zó gemaakt dat je heel moeilijk kunt stoppen. Je ouders maken zich misschien al zorgen om een mogelijke verslaving. Maar gamen kan ook gewoon leuk zijn: laat aan jezelf en je ouders zien dat jij het prima kunt combineren. Dat je het doet uit vermaak, maar dat je ook zorgt dat je schoolwerk er niet teveel onder leidt. Als je weet dat je moeilijk kunt stoppen, is het misschien handig om éérst je huiswerk te doen. Het béste bewijs dat jij het allemaal goed kunt combineren, dat zijn je cijfers! 

11. Vraag hulp als er iets is

Schakel hulp in bij problemen: is er gedoe onderling in de klas, speelt er iets in de groepsapp waar je je zorgen over maakt, plant een docent een SO in terwijl jullie al 3 andere SO’s hebben die week? Er is altijd een mentor, en vaak ook een peer leader (oudere leerling) waar je je zorgen mee kunt delen. Ga niet in je eentje zitten tobben, zoek iemand op school of thuis die je kan helpen meedenken over een oplossing.

12. En tenslotte…

Natuurlijk ga je goed je best doen, maar maak je niet al te druk! Gaat het een keer wat minder lekker, bedenk dan wat je volgende keer beter/anders kunt doen. Elke ervaring is er eentje waar je van leert, soms verras je jezelf met een onverwacht goed cijfer… en soms heb je voor je gevoel alles gegeven en valt het tegen. Blijf rustig, en bedenk wat je de volgende keer méér moet doen of anders moet doen. Net als wanneer je oefent om een dartpijltje in de roos te schieten: komt hij teveel naar rechts, dan mik je wat meer naar links. Komt hij te hoog, dan mik je wat lager. Zo helpt alles wat jij meemaakt jou mee om je eigen (leer)stijl te ontwikkelen!

HEEL VEEL SUCCES!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *