Zo kon ik 22 kilo afvallen

Zo kon ik 22 kilo afvallen

Jaren deed ik niets aan lijnen, ik vond mezelf prima zoals ik was, altijd al een maatje meer gehad. Ik sportte wel, met toch diep van binnen de motivatie meer in shape te komen. Maar echt mijn voedingspatroon veranderen, dat deed ik niet. Ik snoepte al niet veel, ben geen emo-eter en at gezond, dus wat zou daar voor winst uit te halen zijn. Tot dit jaar… de knop ging om, waardoor ik in 6 maanden 22 kilo ben kwijtgeraakt! (edit juni 2018: inmiddels 32 kilo in 12 maanden)

Laatste bij gym

Als kind was ik altijd de dikste van de klas, de laatst gekozene bij gym. En het zat in de familie, ook mijn ouders volgden alle diëten die er waren, van vasten tot sapkuren, tot brooddieet, tot afvalpillen. Zelf stond ik op mijn 12e al tussen de dikke dames bij de Weight Watchers te wegen.  Ik kan dus wel stellen dat ik er enige aanleg voor had, en of dat nou door ons voedingspatroon kwam, of door onze genen… Rond mijn 17e ben ik zó streng gaan lijnen, dat ik vele kilo’s afviel, maar wel op een stiekeme en gevaarlijke manier, niet meer dan 400 kcal per dag. Gelukkig is dat vanzelf weer genormaliseerd.

Shakes, poeders en repen

In de jaren erna hield ik me er niet zo mee bezig. Ik had wel overgewicht maar ach, ik deed aan sport en accepteerde maar dat dit er gewoon bij hoorde. Af en toe vergreep ik me een tijdje aan shakes, poedertjes of repen, maar eigenlijk kabbelde het leven gewoon rustig door. Met fases heb ik flink gesport, fitness, krachttraining, hardlopen, en zo hield ik het wel redelijk onder controle.

Overdreven gedoe

Koolhydraatarm eten, suikers in de ban, zo langzaam aan hoorde ik steeds meer mensen om me heen die overstag waren gegaan. Mensen die ik stuk voor stuk hoog in achting had. Ik vond het maar overdreven, dat kon toch niet goed zijn, enz. Maar de nieuwsgierigheid won het: ik wilde het wel eens een tijdje proberen om te zien wat het uithaalde. Bovendien schrok ik wel erg van de weegschaal die – na jaren genegeerd te zijn – opeens meer dan 100 kilo aangaf! Ik vond een website die mij erg aansprak en kocht daar een e-book met theorie en weekmenu’s.

En toen begon het afvallen…

En zo begon het: ik hield me braaf aan de menu’s en de kilo’s en centimeters vlogen eraf. Geen brood, geen pasta, geen aardappelen, geen rijst. En wel exotische dingen als quinoa en boekweit. Veel smoothies, veel groente… het was eigenlijk prima vol te houden. De theorie van het e-book hielp me ook begrijpen waaróm het zo goed hielp. Wat de impact van voeding is op de hormoonhuishouding. Wat het met je insulinegehalte en hongergevoel doet als je minder suikers tot je neemt: ik heb nooit het gevoel dat ik honger heb, of dat ik aan het ‘lijnen’ ben.

Losse pols

Na die drie weken weekmenu ging ik het steeds meer uit de losse pols doen, ik ‘deed maar wat’ en doe dat nog steeds. Zolang er maar geen van bovengenoemde ‘verboden’ ingrediënten in zitten. Als het gezin pasta met tomatensaus at, nam ik courgettesliertjes met dezelfde saus. En naar mijn werk nam ik een bak sla met ei en kaas mee, of een omelet met groente die ik ‘s morgens al gemaakt had. ‘s Avonds in het weekend eet ik geen chips maar wat kaas en worstjes, en een wijntje doe ik dan ook gewoon.

22 kilo kwijt

Na 6 maanden ben ik nu 22 kilo kwijt. Mijn BMI is nog steeds te hoog, maar zoals het nu gaat is deze voedingswijze prima vol te houden om nog meer richting een gezond gewicht te gaan!  Het afvallen gaat helaas niet meer zo snel, nu een halve kilo in de week, maar het is er ook niet allemaal in één dag aangekomen, zullen we maar zeggen…Mijn heupomvang is van 114 naar onder de 100 cm afgenomen, zo bijzonder! Jaren geleden deed ik bij NLP een visualisatie van de toekomst, en toen had ik die ‘onder de 100’ als doel gesteld. Het leek me toen onhaalbaar, maar nu ben ik daar zonder al teveel moeite al aan gekomen.

<UPDATE 23 sept 2018: inmiddels zit ik op de -33 kilo: nu moet ik zorgen dat ik niet verder afval, dat is weer een heel andere uitdaging!>

<UPDATE oktober 2019: ik ben nog steeds op gewicht, -33, maar moet wel heel goed blijven tellen hoeveel koolhydraten, vetten en eiwitten ik binnen krijg. dit is een levensstijl die ik altijd zal moeten aanhouden en op zich heb ik daar geen moeite mee>

<UPDATE september 2022: ik hou niet meer alles precies bij en volg de leefstijl op gevoel. Ik ben nu wel iets aangekomen vergeleken met toen, ik zit nu aan de -30. Als het echt meer wordt kan ik altijd weer alles gaan tellen>

Enorme kick

Wat begon als een experiment, is helemaal uit de hand gelopen, op een positieve manier… opeens ben ik van maat 46 richting maat 40 aan het gaan. Mensen vragen of ik me anders voel, maar omdat het zo geleidelijk gaat, valt dat wel mee: mijn conditie was al prima. Het is vooral bizar om een maat te hebben die ik in geen 25 jaar gehad heb. En vooral voelt het als een enorme kick dat ik na al die jaren opeens deze knop om heb weten te zetten. En hoe het verder gaat, straks als ik op een gezond gewicht ben? Dan is het de juiste balans zoeken, iets meer koolhydraten zodat ik niet aankom en niet afval. Bang dat alles er weer aankomt ben ik eigenlijk niet, zoals ik nu eet kan ik het nog prima jaren volhouden.

En jij?

Wat denk je, wil jij het ook eens proberen? Er bestaan allerlei Facebookgroepen waar je enorm veel inspiratie en recepten uit kunt halen. Zelfs allerlei zoete baksels die wél ‘mogen’, mocht je daar behoefte aan hebben. Maar je hoeft het niet ingewikkeld te doen, je kunt gewoon beginnen zoals ik, en kijken hoe het gaat!

6 gedachte over “Zo kon ik 22 kilo afvallen

 • Jeannette

  Héél knap en prachtig om te zien!
  Nu inderdaad proberen balans te vinden en vast te houden!
  Ik ga ook weer aan mezelf werken, dank voor je verhaal Mariette.

 • pamela fase

  wow mariette, wat super!!! ik ben hier al jaren mee bezig met voeding – niet voor afslanken, maar juist voor de hormoonhuishouding – let vooral op de extra stoffen die in eten verwerkt worden, de e-nummers en de suikervervangers.
  in ieder geval heel knap dat je je doelen kunt verwezenlijken en keep up the good work! ik wens je een super 2018!

 • Chanti

  Beste Mariette,

  Wauw 22 kilo!! Ik wou dat ik dat eens had haha!

  Mooi artikel en ga het zeker toepassen!

  Zou ik je wat mogen vragen? Ik vecht al een tijd tegen mijn gewicht en heb van alles geprobeerd. Vooral de dieeten heb ik veel geprobeerd, maar kom nog veel sneller aan. Ben af en toe ten einde raad.

  Nu wil ik het met supplementen proberen, maar veel zijn ongezond en dat wil ik niet. Nu kwam ik een review tegen met duurzame en gezonde afvalpillen met wetenschappelijk onderzoek.

  Toch blijf ik sceptisch en vroeg me af, of jij hier eens naar zou willen kijken. Zou je dat voor mij willen doen?

  link verwijderd

  Hoop snel wat van je te horen

  mvg,

  Chanti

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *